Felpattant a kőolaj világpiaci ára

 

Másfél éves mélypontjáról pattant fel a kőolaj világpiaci ára köszönhetően a kitermelés csökkentésének és a részvénypiacok stabilizálódásának. Múlt hétfő óta több mint tíz százalékkal emelkedtek a legközelebbi határidős jegyzések, ami az utóbbi két év legerősebb heti ütemét jelenti.

Hétfőn közép-európai idő szerint délután fél háromkor a márciusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 2,14 százalékos pluszban, 58,28 dolláron, a februári WTI pedig 2,27 százalékos nyereségben, 49,05 dolláron forgott. Eddigi napi maximumán a Brent 58,89 dolláron, 3,20 százalékos pluszban, a WTI pedig 49,47 dolláron, 3,14 százalékos nyereségben állt.

A Brent 53,80 dolláron, a WTI pedig 45,41 dolláron zárta az évet, ami jóval alacsonyabb a 66,55 dolláros, illetve 60,26 dolláros év eleji nyitójegyzéseknél. December végén a Brent 49,93 dolláron, a WTI pedig 42,36 dolláron kétéves mélypontra került, jól lehet október 3-án 86,74 dolláron, illetve 76,90 dolláron négyéves csúcson is járt az ár.

Az áremelkedést támogatja, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagállamai és szövetségeseik, élükön Oroszországgal december elején megállapodtak a kitermelés csökkentéséről. Az egyezség értelmében január 1-jétől együttesen napi 1,2 millió hordóval fogják vissza a kitermelést fél évig az olajpiac stabilitásának és így az árak alátámasztásának érdekében.

A lépés célja az volt, hogy kordában tartsák a globális kínálatot, amelynek növekedését alapvetően az Egyesült Államok hajtotta. Az amerikai kitermelés tavaly mintegy ötödével, napi több mint 11 millió hordóra ugrott fel.

A Reuters számításai szerint az OPEC-tagállamok olajkitermelése már decemberben is csökkent, napi 460 ezer hordóval 32,68 millió hordóra. A Commerzbank német pénzintézet arra számít, hogy az első fél évben valószínűleg újra egyensúlyba kerül az olajpiac, ha az OPEC-tagállamok és szövetségeseik a két évvel korábbi megállapodáshoz hasonló szigorral teljesítik új vállalásaikat.

A Goldman Sachs vezető globális befektetési bank elemzői rontották idei előrejelzésüket: a korábban várt 70 dollár helyett immár 62,50 dolláros Brent-átlagárral számolnak. A Société Générale francia nagybank a Brent idei várható átlagárát 9 dollárral 64 dollárra, a WTI-ét pedig ugyancsak 9 dollárral 57 dollárra csökkentette.