Átalakították a japán vízumrendszert

 

A japán parlament jóváhagyta a munkavállalói vízumrendszer átalakítását, aminek köszönhetően külföldi vendégmunkások százezrei érkezhetnek az országba áprilistól.

Az új szabályozás 14 iparágban teszi lehetővé a vendégmunkások fogadását, köztük az építőiparban, a mezőgazdaságban, a vendéglátásban és az idősgondozásban.

Japán hagyományosan ellene van a bevándorlásnak, és alig fogad be menekülteket, de nem tudja kezelni a társadalom gyors öregedésének következményeit. A törvényt Abe Sindzó miniszterelnök konzervatív kormánya az ellenzék heves bírálatai ellenére keresztül tudta vinni a parlamenten. Az ellenzék főleg azt kifogásolta, hogy a törvény nem foglalkozik eléggé a leendő munkások lakhatási és munkakörülményeivel.

Kétféle vízumot adnának ki a japán hatóságok: az egyikkel gyakornokok öt évvel meg tudják majd hosszabbítani tartózkodásukat az országban, ha letesznek egy alapszintű nyelvvizsgát. A másik vízum a magasan képzett, tapasztalt munkavállalóknak lenne adható, ők családjukat is magukkal hozhatják.

Jelenleg 1,28 millió külföldi vendégmunkás dolgozik Japánban, míg 2012-ben még csak 680 ezren voltak.

A címlapkép illusztráció.