Jó kilátásai vannak a magyar exportáruknak Kínában

 

Jó kilátásai vannak a magyar exportáruknak Kínában, mert a kínai középosztály, amely Magyarországnak fontos vásárló lehet, évről évre milliós nagyságrendben gyarapszik – közölte az agrárminiszter csütörtökön a Kossuth Rádió Jó Reggelt, Magyarország! című műsorában.

Nagy István azt mondta, Kína gazdasági fejlődése idén is tíz százalék körüli, a prémiumkategóriás termékekért pedig magasabb árat is tud fizetni. Ezek a termékek azért is kelendők, mert a kínaiak adnak a presztízsre, ha valaki ilyet vásárol, az azt mutatja, hogy a felső középkategóriába tartozik – mondta a miniszter.

Az első Kínai Nemzetközi Import Expón nagy volt az érdeklődés a száraz vörösborok, a tokaji bor, a libatoll, a sajtkészítmények, valamint az ásványvizek iránt.

Kitörési pontok

Magyarország méreteinél fogva nem tud olcsón, nagy tömegű, nagy mennyiségű árut előállítani, ezért a kitörési pontjaink a prémiumkategóriás termékeinkben vannak – fogalmazott Nagy, és hozzátette, hogy ezeknek termékeknek a fogyasztása presztízskérdés is.

„Kínában szokás, hogy ajándékba élelmiszert visznek, ezért fontos, hogy milyen a termékek megjelenése, csomagolása. Szemben az európai trendekkel, ahol az olcsó és környezetbarát megoldások a jellemzőek, Kínában a színesebb, mívesebb csomagolással lehet sikeresen terméket eladni” – mondta.

Növekszik az online vásárlás

Nagy István arról is beszámolt, hogy egyre nagyobb az igény az online rendelésre. Az agrárminiszter kínai látogatásán a Cityshop vezetőjével és a világ egyik legnagyobb online kereskedelmi áruházának, az Alibaba kormányzati kapcsolatokért felelős igazgatójával a magyar termékek online áruházakban történő megjelenéséről egyeztetett.

Elmondta, hogy óriási az igény az online kereskedelmi megoldásokra, amelyek alkalmasak akár a bor, akár a sajttermékek értékesítésére is.

Kínai tárgyalásairól elmondta, hogy a Bright Food és a Greenland képviselőivel is egyeztetett, akik kínai élelmiszerláncokkal vannak kapcsolatban, és óriási mennyiségű termékeket tudnának eladni. Érdemes foglalkozni ezekkel a cégekkel, mert jól ismerik a helyi igényeket.

Feloldották a korlátozást

Kitért arra is, hogy a madárinfluenza elleni vétó feloldása elsősorban a víziszárnyasokat érinti, de szeretné, ha a baromfiágazat egészére kiterjesztenék, és a sertéspestis miatt bevezetett vétót is visszavonnák, mert így még több termék exportjára nyílna lehetőség.

Bebizonyítottuk, hogy már több éve nincs Magyarországon a vírus, amelyet a kínai szakemberek is megerősítettek. Ezt követően az egyes magyar exportcégeket auditálják, hogy megfeleljenek a kínai előírásoknak – mondta az agrárminiszter. Reményét fejezte ki, hogy ezek az ellenőrzések hamarosan lezárulnak.

A libamájra és a tokaji borra utalva elmondta, hogy egyik termék húzza a másikat, és a külföldi piacokon is meg kell ismertetni a fogyasztókkal ezeket a termékpárosításokat, amelyet a magyar fogyasztók már megszoktak.

Nagy István Orbán Viktor miniszterelnök kíséretében utazott Kínába, hogy részt vegyen az első Kínai Nemzetközi Import Expón. A sanghaji expóra látogató magyar kormányzati delegáció tagja volt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter is.