Hullámokból elektromosságot – Európai innováció magasfokon

 

Hatodszorra rendezik meg a fenntartható energiagazdálkodás jövőjével, fejlesztési lehetőségeivel foglalkozó The Business Booster (TBB) nemzetközi konferenciát szerdán és csütörtökön, amelyen a hőtárolást megújító magyar HeatVentors is részt vesz. Az első napon bemutatkozott egy olyan svéd cég, amely a vízhullámokat elektromossággá tudja alakítani bóják segítségével.

Az eseményen részt vesz az InnoEnergy tavalyi PowerUp! versenyén győztes magyar startup, a HeatVentors csapata is. A cég egy speciális, a halmazállapotát megváltoztató anyaggal kínál hőtárolási megoldást. Így 90 százalékkal kisebb helyen és 20-40 százalékkal kevesebb energiaráfordítással tudja ugyanazt biztosítani, mint a vizes tárolók, ráadásul mindezt másfél és három év közti megtérülési időszak mellett.

Egy svéd cég újfajta módon kívánja felhasználni a tengerek és óceánok hullámait: azokat elektromossággá képes alakítani bóják segítségével. A svéd energetikai ügynökség 8,2 millió eurót (2,6 milliárd forintnál többet) fektetett a nyáron a vállalatba. Egy másik innovációt egy drónokat fejlesztő portugál cég mutatott be; a technológia lényege, hogy automaták ellenőrzik a szélerőművek lapátjainak esetleges sérüléseit, ami vizsgálatonként 1000 euró (több mint 320 ezer forint) megtakarítást eredményez.

Az InnoEnergy jelentést ad ki a konferencián az elért eredményekről. Az idén Koppenhágában tartott esemény pártfogója az Európai Innovációs és Technológiai Intézet támogatásával működő InnoEnergy, a tanácskozás célja a zöldenergetika térhódításának segítése Európa-szerte.

A szervezők tájékoztatása szerint a rendezvény negyven országból több mint hétszáz résztvevőt hozott össze, akik között a startupok, a pénzügyi csoportok, valamint az energiaipar képviselői ugyanúgy megtalálhatóak, mint döntéshozók és a szabályozói környezet kialakítói. Az innovációkat bemutatók jellemzően befektetőket keresnek a technológiáikhoz.