Közös V4-fellépés az uniós befizetések ügyében

 

Közösen lépnek fel a V4-ek az uniós befizetések ügyében, szorgalmazzák a 2021 és 2017 közötti uniós pénzügyi keret átalakítását, és folytatják a közös nagyberuházások előkészítését – nyilatkozta Varga Mihály pénzügyminiszter az MTI-nek telefonon a Globsec Tatra Summit 2018 konferenciáról.

A tárcavezető közölte, hogy vitára számít az évente Szlovákiában tartott rendezvény pénzügyminiszteri találkozóján, ahol a V4-államok tárcavezetői Franciaország és Németország, valamint az EU soros elnöki tisztét betöltő Ausztria pénzügyminisztereivel egyeztetnek. Varga Mihály a megbeszélés egyik legfontosabb kérdésének nevezte a 2021 és 2027 közötti időszak többéves pénzügyi keretét (Multiannual Financial Framewor, MFF), amely – mint mondta – az Európai Bizottság javaslata alapján hátrányosan érinti Közép-Európát.

Az uniós forrásokat a térség felzárkóztatására kell használni

A visegrádi országok más szerkezetű uniós költségvetést javasolnak, pénteken aláírt közös nyilatkozatuk arra is kitér, hogy az átalakítás miatti hiányokat milyen forrásokból lehet pótolni – közölte. Az uniós forrásokat nem a térség büntetésére, hanem felzárkóztatására kell használni – fogalmazott a pénzügyminiszter. Magyarország méltányos, egyszerű és átlátható bevételi rendszert szorgalmaz a bruttó nemzeti jövedelmen (GNI) alapuló befizetésekből és a saját forrásokból. Az arányos teherviselés elvének ez felel meg a leginkább és ez tükrözi a legjobban a tagállamok gazdasági erejét is, ezért a GNI-alapú saját forrás arányát nem szabad csökkenteni – hangsúlyozta.

Varga Mihály, pénzügyminiszter (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Varga Mihály, pénzügyminiszter (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Ismertette egyúttal, hogy a konferencián az Európai Beruházási Bank prezentációt tartott, mivel a visegrádi országok közös nagyberuházásainak új támogatási lehetőségekre van szükségük. A négy országnak többek között a gyorsvasúti összeköttetés, az autópályák összekapcsolása és az energiahálózat észak-déli összekötése érdekében lehet szükségük magántőkén alapuló forrásokra is – tette hozzá. Megjegyezte, hogy Szlovákia nyitott a magyar V4-elnökség alatt indított fő projektek, köztük a nagysebességű vasúti kapcsolatok megteremtéséről szóló egyeztetések folytatására.

A digitális vállalatoknak is részt kell vállalniuk a közteherviselésből

A Pénzügyminisztérium pénteki közleménye szerint Varga Mihály a rendezvényen közölte azt is, hogy Magyarország ellenezi a vámbeszedési kulcs 10 százalékra csökkentését, mivel a vámbeszedési költségek fedezésére Magyarországnak a többi tagországhoz hasonlóan szüksége van a 20 százalékos arány fenntartására. Kijelentette továbbá, hogy a magyar álláspont szerint a digitális vállalatoknak is részt kell vállalniuk a közteherviselésből, az általuk megtermelt jövedelmek után adót kell fizetniük. Magyarország ezért – tette hozzá – csak olyan uniós megoldásokat támogat, amely nem járnak a társasági adó harmonizációjával, nem sértik a kettős adóztatási és kereskedelmi egyezményeket.

A tárcavezető kiemelte, hogy a digitális vállalatok adóztatását uniós szinten nem lehet rendezni, ezért globális együttműködést szorgalmazott a legfőbb kereskedelmi partnerekkel. Varga Mihály a közlemény szerint hangsúlyozta, hogy a visegrádi országok a stabilitást és a gazdasági növekedést képviselik az EU-ban, a közösség jövőjéről szóló párbeszédben ezért érdemben és egyenlő partnerként kell részt venniük. A V4-ek gazdasági növekedése jóval meghaladja az uniós átlagot, a visegrádi országok Európa gazdasági növekedésének motorját jelentik a pénzügyminiszter szerint – írták.

Emlékeztető az EU következő keretköltségvetésének finanszírozásáról

Rendkívüli jelentőségűnek minősítette Peter Kazimír szlovák pénzügyminiszter azt az emlékeztetőt, amit az Európai Unió következő keretköltségvetésének bevételi oldaláról írt alá a négy visegrádi ország pénzügyminisztere pénteken Csorbatóban (Strbské Pleso). A szlovákiai Magas-Tátrában tartott, Globsec Tatra Summit 2018 elnevezésű tanácskozáson a felek elsősorban az EU többéves költségvetésének a bevételi oldaláról tárgyaltak, tehát arról, hogyan töltsék fel a kasszát, s nem arról, hogy költsék el a pénzt. Fontos téma volt a költségvetés hatékonysága is – mondta el Peter Kazimír a TASR közszolgálati szlovák hírügynökség szerint.

BTS2018-thumbnail

„A Visegrádi Négyek pénzügyminisztereinek a maga nemében történelmi találkozójáról van szó. A jelentősége abban rejlik, hogy nyilatkozatot fogadtunk el saját forrásainkról. Igyekezetünk arra irányul, hogy a nemzeti pozíciókat szintézissé alakítsuk át” – mondta sajtótájékoztatóján a házigazda szlovák pénzügyminiszter. Magyarországot a találkozón Varga Mihály pénzügyminiszter képviselte. Peter Kazimír újságíróknak kifejtette, a miniszterek a vitában egyetértettek abban, hogy az Európai Unió keretköltségvetésének legfőbb bevételi forrását továbbra is az egyes tagállamok gazdasági fejlettsége alapján megállapított befizetéseknek és az azokat kiegészítő vámbevételeknek kellene képeznie.

A következő, 2021 és 2027 közötti európai uniós költségvetés lehetséges új bevételi forrásainak a közép-európai régió, de más tagállamok szerint is több kritériumnak kellene megfelelniük. Ezeknek egyebek között korrektnek, fenntarthatónak, az európai célokkal összeegyeztethetőnek és motivációs jellegűnek kellene lenniük – hangzott el a sajtótájékoztatón. Az új beruházási lehetőségekről, eszközökről és stratégiáról a négy visegrádi miniszter eszmecserét folytatott Vazil Hudákkal, az Európai Beruházási Bank (EIB) alelnökével.