Európa lehet a nyertese a kínai-amerikai kereskedelmi háborúnak

 

Áprilisban az Egyesült Államok minden Kínából, Kanadából és az Európai Unióból érkező acél- és alumínium import termékre 25 illetve 10 százalékos vámtarifát vetett ki, ezzel a lépéssel vette kezdetét a később továbbgyűrűző amerikai-kínai kereskedelmi háború.

Júliusban Donald Trump további 25 százalékos védővámot rótt 34 milliárd dollár értékű kínai importcikkre. A kereskedelmi hadüzenet nem maradt válasz nélkül. „Kína megteszi a szükséges ellenintézkedéseket az Egyesült Államok lépéseire. Ugyanakkor Kína kiemelt figyelmet fordít a vámadók hatására és segíti a Kínában működő kínai és tengerentúli cégeket a nehézségek leküzdésében” – mondta Gao Feng, a kínai kereskedelmi minisztérium szóvivője.

Így is lett. Kína az amerikai importcikkekre kivetett hasonló összegű védővámmal válaszolt. Négy nappal később Trump utasítására az Egyesült Államok kereskedelmi megbízottja javaslatot tett további 200 milliárd dollár értékű kínai termék 10 százalékos megadóztatására.

A Trump-kormány a nemzetbiztonság és az amerikai szellemi tulajdon védelmével, valamint a kínai árucikkek miatti kereskedelmi hiány csökkentésére való törekvéssel indokolja a büntetéseket. Az amerikai elnök kereskedelmi politikája az Egyesült Államokon belül is sok vitát vált ki.

Sokkal könnyebb lenne az életem, ha nem korrekt módon járnék el az ügyben, nekem sokkal könnyebb lenne, csak ülnék itt és hagynám, hogy ezek az országok tovább halmozzák ezt a hatalmas hiányt. Őszintén nem szívesen mondom ezt, de kihasználnak bennünket – fogalmazott Donald Trump amerikai elnök.

Amerikai cégek is veszíthetnek

Az amerikai vezetés a kínai utángyártott tömegcikkekre kirótt büntetéseket az 1974-es kereskedelmi törvény egyik paragrafusával magyarázza, mely a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat elleni fellépésre szólítja fel a mindenkori kormányt. Ezzel azonban sok amerikai vállalat helyzetét is ellehetetleníti.

A korai jelentések azt mutatják, hogy a vámadó az amerikai fogyasztók érdekeit, a mi üzleti tevékenységünket fogja hátráltatni. Csúcstechnológiás termékeket importálunk Kínából olyan megfizethető áron, amennyiért máshonnan nem tudjuk beszerezni. A helyzet sokkal összetettebb annál, mint ahogy azt a Trump-kormány felvázolja – értékelte Afshin Molavi, a John Hopkins egyetem főmunkatársa.

„Az egész vállalkozás, beleértve az itt dolgozó embereket, veszélybe kerülhet. 2,8 millió biciklit adunk el az Egyesült Államokban és más országokban is forgalmazunk. Úgy látom, hogy a plusz 25 százalékos vámteher miatt ez a szám 2 millióra fog visszaesni, ez elég kétségbeejtő” – mondta Arnold Kamler, a BCA Bikes vezérigazgatója.

Mindez akkor történik, amikor az Egyesült Államok gazdasága jól teljesít: alacsony munkanélküliség, erőteljes a növekedés. A Trump-kormány tehát azt érezheti, hogy biztos hátterük van.  De az érem másik oldala, hogy ez a politika hosszútávon ártalmas lehet az Egyesült Államok gazdaságára – tette hozzá Afshin Molavi.

Európa lehet a nevető harmadik

Ugyanakkor a kínai szakértők magabiztosan állítják, az Amerikával folytatott kereskedelmi háború nem fogja visszavetni a világméretű kínai kereskedelmet.

Kína már eddig is jelentősen beépült a globális értéktermelési láncba, nem egy nagy sziget vagyunk  a világtól elzárva – mondta Gao Yunning, a Tsinghua Egyetem professzora.

„A kínai külkereskedelemről készített statisztikai felmérés szerint a kínai export és import továbbra is jól teljesít. Kína exportja exponenciálisan növekedett az elmúlt negyven évben. A növekedési rátát némileg be kell állítanunk, ez a kínai export számára lehetővé teszi majd, hogy hogy szintén igazodjon az új irányhoz” – húzta alá Fu Xiaolan, az Oxford Egyetem Technológiai és Menedzsment Fejlesztési központjának igazgatója.

A kereskedelmi csatározásból Európa kerülhet ki nevető harmadikként. A müncheni IFO gazdaságkutató intézet szerint az amerikai vámok fékezik Kína gazdasági növekedését, ugyanakkor javítják Európa pozícióját a nemzetközi kereskedelemben: míg az amerikai vállalatok versenyképessége csökken, az európai vállalatok helyzeti előnybe kerülnek.