Negatívra rontotta az olasz államadós-besorolás kilátását a Fitch

 

Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta Olaszország „BBB” szintű, hosszú távú devizaadós-besorolásának kilátását az eddigi stabilról a Fitch Ratings.

A nemzetközi hitelminősítő a döntést azzal a várakozásával indokolta, hogy az új koalíciós kormány bizonyos mértékű költségvetési lazításba foghat, és emiatt a rendkívül magas államadósság-rátával terhelt olasz közfinanszírozás még érzékennyé válhat a külső sokkhatásokra.

A cég a döntéshez fűzött előrejelzésében közölte, hogy jóllehet az idén még 1,5 százalékra csökkenő GDP-arányos államháztartási hiányt vár Olaszországban a tavaly mért 2,3 százalék után, de azzal számol, hogy a deficit 2020-ig 2,6 százalékra emelkedik, mivel várhatóan erősödik majd a koalícióra nehezedő politikai nyomás a magas költségű ígéretek valóra váltásra.

A Fitch szerint ellentmondás feszül e megígért kiadási intézkedések és az államadósság-ráta csökkentésének meghirdetett célja között.

A hitelminősítő ebben a helyzetben az általa korábban vártnál lassabb ütemű közadósság-csökkentéssel számol. Az osztályzati kilátás rontásához fűzött előrejelzésében közölte: várakozása szerint a hazai össztermékhez mért olasz államadósság a tavalyi 131,8 százalékról 2020-ig is csak csekély mértékben, 130,4 százalékra mérséklődik.

A Fitch Ratings hangsúlyozza, hogy ennek alapján az olasz államadósság-ráta továbbra is a legmagasabbak között lesz a cég besorolási listáján szereplő szuverén adósok között. A hitelminősítő kimutatása szerint az általa a “BBB” osztályzati sávba sorolt gazdaságok medián államadósság-rátája 37,8 százalék.