Befektetőkkel tárgyalt Palkovics László Münchenben

 

További gyártási, valamint kutatás-fejlesztési befektetéseket telepítenének Magyarországra azok a vállalatok, intézetek, amelyekkel a bajor fővárosban tartózkodó innovációs és technológiai miniszter tárgyalt pénteken.

A miniszter az MTI-nek telefonon elmondta: megbeszélést folytatott a Max Planck Institut lézerfizikai kutatóintézetében, ahol több együttműködési lehetőség is szóba került a német intézet és magyar egyetemek, kutatók között. Felidézte: Angela Merkel német kancellár és Orbán Viktor miniszterelnök csütörtöki találkozójuk után hangsúlyozták, hogy Németország és Magyarország a jövőben intenzívebben működik majd együtt a kutatás, az innováció és a technológia fejlesztésének területén.

A tárca, illetve a kormány célja, hogy nagy német kutatóintézetek megjelenjenek Magyarországon, és itt folytassanak tevékenységet a magyar állam támogatásával, együttműködve azokkal a magyar szereplőkkel, amelyek ugyanazon a területen dolgoznak – emelte ki Palkovics László. Hozzátette: elkezdődtek az erről szóló tárgyalások, amelyeket a következő időszakban szeretnének felgyorsítani. A miniszter a lehetséges együttműködési területek között említette egyebek között a lézerfizikát és alkalmazásait például a rákkutatásban, a gyógyszerkutatásban, illetve az iparban, a járműkutatásokat, telekommunikációt és a szoftverbiztonságot.

Jelezte azt is: hogy a magyar cégek, intézmények, egyetemek hatékonyabban tudjanak részt venni a 2021-27-es uniós időszak innovációs kiírásain, megkezdik a német intézményekkel az együttműködést, ami segíti a későbbi közös pályázatokat a brüsszeli alapokra.