Jobban járhat Trump kétoldalú egyezségekkel, mint a kereskedelmi háborúval

 

Éles feszültségek jellemezték az idei G7 csúcsot, leginkább az Atlanti-óceán két partja között meglévő gazdasági nézeteltérések miatt. Donald Trump miatt nem volt közös zárónyilatkozat, így anélkül utazott Szingapúrba az amerikai elnök a Kim Dzsongunnal történő történelmi találkozóra.

Bebizonyosodott a Kanadában tartott csúcson, hogy Trump patrióta gazdaságpolitikájából, az America First-ből nem fog engedni. Csath Magdolna közgazdász szerint azonban a csúcson történteknek van egy objektív olvasata is, lévén az Egyesült Államoknak az EU-val, Kanadával, Japánnal és még egy sor másik állammal kereskedelmi deficitje van, ami azt jelenti, hogy többet importál ezekből az országokból, mint amennyit ezekbe az országokba exportál. Ez az állapot – fejtette ki a közgazdász – amerikai munkahelyek megszűnéséhez vezethet, Trump pedig már a választási kampányában megígérte ennek ellenkezőjét, emiatt szeretne „fair szabadkereskedelmet”, azaz, hogy az importáruk esetében ugyanakkora vám legyen, mint amennyivel az amerikai árukat sújtják például az EU-ban.

Kétoldalú megállapodásokkal operálhat Trump

Magyarics Tamács, az ELTE tanszékvezetője kijelentette: Trump nem elefántként viselkedik a világgazdaság elefántboltjában, vannak teljesen jogos felvetései is, szerinte az acéltermékekre kivetett védővámok kapcsán az európaiak is elismerték, hogy Kína esetében jogos volt annak a megállapítása. Megjegyezte, e logika alapján az amerikai elnök úgy vélheti, hogy kétoldalú megállapodásokkal jobban járhat az Egyesült Államok, mint többoldalú kereskedelmi egyezségekkel, így nem elképzelhetetlen, hogy a NAFTA (Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény – a szerk.) helyett amerikai-kanadai, illetve amerikai-mexikói tárgyalásokra kerülhet sor.

Kijelentette, még nem látni ennek a mostani, kicsit protekcionista-merkantilista átrendeződés végső soron kinek lesz jó, a szakértői vélemények eltérnek, az biztos, hogy egy újfajta elgondolás látszik kirajzolódni.

Trump és az új olasz kormányfő, Conte kézfogása a kanadai G7-csúcson, MTI/EPA Fotó

Sokak már kereskedelmi háborút vizionálnak a növekvő amerikai-uniós feszültségek mentén – hangzott el a műsorban, ezzel kapcsolatban Csath Magdolna elmondta, nem az EU-nak, hanem Kínának van a legnagyobb kereskedelmi többlete az Egyesült Államokkal szemben, azonban a China First helyett ott tartunk, hogy Kína is bajban van, hiszen az óriásira duzzasztott gyártókapacitás nincs kihasználva, és strukturális feszültségek vannak a gazdaságban, így számára létfontosságúak az exportpiacok – tette hozzá.

Ezzel együtt a közgazdász felhívja a figyelmet arra a tényre, hogy egy rövidtávú szemlélet mindenkinél észrevehető, ugyanis a védővámok helyett valamiféle kereskedelmi megállapodás kellene, ez a világkereskedelem szempontjából hasznosabb lenne, hiszen kiszámolták, ha mindenki védővámokat vezet be, az nagyban, több százalékkal visszavetheti a világgazdaság bővülését. Csath Magdolna felhívta az egyensúlyok fontosságára a figyelmet, ebből a szempontból – jelentette ki – a kétoldalú megállapodások nagyobb hasznot hozhatnak, Trump jobban járhat, ha egyenként állapodik meg mindenkivel.

Trump elsősorban üzletember, és az üzleti életből hozott tárgyalástechnikájában elsőre nem mindig azt az álláspontot képviseli, amit a végén fog: általában erősen indít, és a végén vannak visszalépései – elemezte az amerikai elnököt Magyarics Tamás. Hozzátette: Trump ellenfelei közül többen súlytalanok Trumphoz képest a saját belpolitikájukban.

Ketten is visszahoznák Oroszországot a G7-csúcsokra

Oroszország G7-be való vissza hozatalára tett kísérletet az amerikai elnök, és ugyan végül ez kimaradt a zárónyilatkozatból, azért az olasz kormányfő egy nyilatkozatban arról beszélt, hogy jó lenne a G7-ek között látni Oroszországot – hangzott el a műsorban. Csath Magdolna szerint Oroszország nagy területű és sok energiaforrással rendelkező ország, tehát logikus lenne az Egyesült Államok és főleg Európa számára, ha újra teljes jogú partnere lenne a G7-nek.

Az ELTE tanszékvezetője szerint a szankciós politika nem hozta meg a kívánt eredményt, még Oroszországnál kisebb országok – így Kuba – esetében sem, sőt – jegyezte meg – az uniós szankciók ellenére a németekkel is „nagyon vidáman” üzletelnek. A közelgő történelmi amerikai-észak-koreai csúccsal kapcsolatban úgy vélte, ha lesz valamilyen megállapodás, az mindkét ország részéről belpolitikai megfontolások miatt történhet.