Venezuela és Irán miatt is emelkedik az olajár

 

A növekedési trend megállhat, ha az OPEC hajlandó jelentősen emelni a kitermelés volumenét, bár szakértő figyelmeztetnek, hogy a dollár erősödése is fontos szerepet játszik az utóbbi napokban érzékelhető drágulásban.

Kínálati oldalon két tényező is hozzájárul az olajárak, így az üzemanyagárak emelkedéséhez, az egyik, hogy Venezuela a válság miatt egyre nagyobb ütemben csökkenti a kitermelését, a másik pedig az, hogy Donald Trump amerikai elnök felmondta az iráni atomalkut – mutatott rá Pletser Tamás, az Erste olaj- és  gázipari szakértője az M1 Ma Este című műsorában.

A szakértő szerint ugyanakkor a dollár árfolyam emelkedése is segítette a benzin árának emelkedését. Úgy vélte, ezt a trendet esetleg megfordíthatja az, hogy az OPEC jelezte, hajlandók növelni a kitermelést, hogy pótolják a kieső venezuelai és iráni olajat.

Ezt azok a szaúdiak is elfogadták, akik korábban közölték 85 dolláros hordónkénti olajár kell ahhoz, hogy a véghez tudják vinni a tervezett gazdaságátalakító programjukat. Ez az ár így vélhetően nem tartható, az eladások növelésével azonban a szükséges bevételek teljesíthetők – tette hozzá a szakértő.

Pletser Tamás szerint emellett az is lehet, hogy Trump mielőtt kilépett az iráni atomalkuból, megállapodott a szaúdiakkal abban, hogy hajlandók növelni a kitermelést. Egy ilyen háttéralku is lehet az ügyben – mondta.

A szakértő ugyanakkor úgy vélte, a mostani körülmények miatt a szezonális hatás, a nyári keresletnövekedés is jóval nagyobb hatással van az árakra, mint ha egy nyugodtabb időszak lenne. Pletser Tamás szerint ugyanakkor a dízel-személyautók európai háttérbe szorulása nincs hatással a gázolaj árára.

Mint mondta, csak Európában vannak jelentős számban dízel-személyautók. Máshol ezt a piacot szinte teljesen a benzines járművek fedik le, a dízel-meghajtás elsősorban a teherautók és az ipari gépekre jellemző. Vélhetően Európa is visszaáll majd erre, de ez nem lesz komoly hatással a gázolaj-piacra. 2020-tól ráadásul életbe lép az új hajózási standard, ami jelentősen növeli a gázolaj keresletet – tette hozzá.