EU: Hosszabbodott az acéláruk dömpingvámja

 

Az Európai Bizottság további öt évvel, változatlan százalékos értékkel meghosszabbította mások mellett a Kínából érkező acél drótkötelekre és kábelekre vonatkozó dömpingellenes vámszabályozást pénteken.

Az uniós bizottság tájékoztatása szerint friss felülvizsgálata megállapította, hogy a Kínából származó acéldömping folytatódna, negatív pénzügyi hatással lenne az Európai Unió (EU) acéliparára, ha az intézkedések hatályukat vesztenék. A tájékoztatás szerint a kínai mellett a Marokkóból és Dél-Koreából származó acélkábelek behozatalára is 60,4 százalékos dömpingellenes vám van érvényben 1999 óta.

Drótkötél tekercs, közepén munkással – képünk illusztráció (MTI Fotó: Vajda János)

Drótkötél tekercs, közepén munkással – képünk illusztráció (MTI Fotó: Vajda János)

Az acélgyártási kapacitások globális többlete az utóbbi években drasztikusan csökkentette az acélárakat, ezáltal káros hatással volt az acéliparra, valamint a kapcsolódó iparágakra és munkahelyekre. Jelenleg 53 intézkedés van érvényben az acél- és vastermékek uniós behozatalára, köztük 27 a Kínából érkező termékekre.

Mint írták, az acélköteleket és kábeleket széles körben használják világszerte, többek között a halászati, tengeri, bányászati, erdészeti és építési ágazatokban. Az uniós acéliparban 14 tagállam érdekelt, az ágazat becsült uniós értéke mintegy 500 millió euró (mintegy 15 milliárd forint) és több százezer munkahelyet tart fent.