Johnson: A Brexit nem félelem, hanem remény forrása

 

A brit külügyminiszter szerint Nagy-Britannia távozása az Európai Unióból „nem félelemre, hanem reménykedésre ad okot”.

Boris Johnson szerdán beszédet tart a brit EU-tagság megszűnéséről, és a londoni külügyminisztérium előzetes tájékoztatása szerint arról fejti ki nézeteit, hogy a Brexittel Nagy-Britannia miként tudja maga mögött hagyni a múltbeli megosztottságokat.

A tárca által szerda hajnalban tudósítók számára hozzáférhetővé tett részletek szerint Johnson “a nagy horderejűnek” minősített beszédben “kijelöli az utat”, amely a Brexit utáni időszakban elvezet majd “a kifelé tekintő, liberális, globális Nagy-Britanniához”.

A külügyminiszter a beszédben elismeri ugyanakkor azt is, hogy “egyesek” mind határozottabban a Brexit-folyamat megállítására törekszenek, arra, hogy az EU-tagságról 2016 júniusában tartott népszavazás döntését a visszájára fordítsák és a nép által kifejezett akarat útjába álljanak. Johnson szerint ez “katasztrofális hiba lenne”, “az árulás maradandó, kitörölhetetlen érzetét hagyná hátra”, ezért megengedhetetlen.

A tavalyelőtti referendumon a résztvevők szűk, 51,9 százalékos többsége arra voksolt, hogy az Egyesült Királyság lépjen ki az Európai Unióból. Boris Johnson szerint azonban a Brexit-folyamatból csak úgy lehet és kell “nemzeti sikert kovácsolni, ha szólunk azokhoz is, akiknek még mindig vannak aggályaik”. Johnson szerint a kilépéstől tartók félelmei alaptalanok, a Brexit nem a félelemre, hanem a reménykedésre ad okot.

A külügyminiszter – aki az EU-népszavazás kampányában a kilépést pártoló tábor frontembere volt – szerdai beszédében kijelenti: nem szabad megismételni azt a múltbeli hibát, hogy az EU-pártiak hangja túl gyakran elnyomta az uniós tagságot ellenzők hangját.

Johnson szerint mindazonáltal nem elégséges csak annyit odavetni a bennmaradás híveinek, hogy vesztettek és tegyék túl magukat rajta. “El kell ugyanis fogadnunk, hogy sokukat teljesen nemes érzelmek vezérelték, az európai szomszédaink iránti szolidaritás valós érzete, és az a vágy, hogy az Egyesült Királyság sikeres legyen” – fogalmaz szerdai beszédében a brit külügyminiszter.

Johnson beszéde az első abból a hatból, amelyet a tervek szerint a konzervatív párti brit kormány legmagasabb rangú tagjai tartanak a következő néhány hétben.