Új pénzügyi ciklus kezdődik 2020-tól az unióban

 

Új pénzügyi ciklus kezdődik 2021-től az Európai unióban. Mire mennyi pénz jusson? És hogyan osszák szét ezt a tagállamok között. Rengeteg fejlesztés valósul meg uniós pénzből. Ezért az uniós költségvetés mindig a legkeményebb csaták között van. És mivel a britek kiesnek addig, az ő befizetésük is kiesik – a témával az M1 délelőtti műsora foglalkozott.

Az uniós költségvetési vitán dől el, hogy a következő hétéves pénzügyi ciklusban milyen politikákra mennyi pénzt fordítanak a tagállamok – tájékoztatott a helyszíni tudósító. Elmondta, különösen nehéz a helyzet, mert költségvetési kérdésekben csak konszenzus alapján születhet döntés.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke azt mondta, azért is súlyosabb a jelenlegi helyzet, mert senki nem akar többet befizetni, ugyanakkor mindenki többet szeretne kapni. Sőt a Brexit miatt egy nettó befizető is kilép az EU-ból, amely a korábban elhangzott információk szerint akár egy 12-13 milliárd eurós kiesést is jelenthet.

Magyarország szempontjából két, úgynevezett hagyományos költségvetési fejezet a fontos, a felzárkóztatást szolgáló, más néven kohéziós források, illetve az agrárpénzek. Magyarország azt is kijelentette, hogy kész megadni az 1,2 százalékos befizetést, ugyanakkor Lázár János miniszter szerint offenzív és sokkal kedvezményezőbb költségvetésre kellene a bizottságnak javaslatot tennie, amelyben a legfontosabb célok a biztonság, a versenyképesség és a konvergencia megteremtése és fenntartása – mondta el a tudósító.

Mint azt korábban is megírtuk, Brüsszelben nagyszabású, kétnapos konferencia kezdődött Európa jövőjéről, amelyen számos téma közül kiemelten fontos a hétéves pénzügyi ciklus meghatározása.