Minden óvintézkedés ellenére terjed a sertéspestis Csehországban

 

Az afrikai sertéspestissel fertőzött vaddisznókat tavaly június második felében fedezték fel a Zlíni régióban. Augusztusban a fertőzés gócpontjának számító több mint 40 négyzetkilométernyi területet magas drótkerítéssel vették körbe, amelybe áramot vezettek. A területet drónokkal ellenőrizik és felügyelik. Az intézkedések célja, hogy megakadályozzák a kór átterjedését a háziállatokra is. Az afrikai sertéspestist a szabadon élő állatok terjesztik, az emberekre nem jelent veszélyt. Most azonban úgy tűnik, a lezárt részen túl is terjed a fertőzés.


Két férfi speciális védőruhában teszi a hatalmas nejlonzsákba egy elpusztult vaddisznó tetemét Csehország zlini régiójában. Miután feltették az utánfutóra, az ilyenkor szokásos fertőtlenítést is elvégzik: a kezüket, lábukat gondosan lepermetezik különleges vegyszerrel, és a kesztyűt is csak ezután veszik le. Nem véletlen az óvatosság. Csehország délkeleti részében ugyanis egyre terjed a sertéspestis. Emberre nem veszélyes, a fertőtlenítéssel azt előzik meg, hogy kivigyék a kórokozót a területről.

 

A Szlovákiával határos területen táblák figyelmeztetnek arra, hogy tilos belépni, hivatásos vadászok ugyanis selejtezik a fertőzött egyedeket, nehogy még jobban elterjedjen a járvány az állományban. A járvány tavaly kezdődött, a hatóságok elektromos kerítéssel zárták le a fertőzött területet. A helyiek azonban a kerítésen kívül, attól jó másfél-két kilométerre is találtak sertéspestisben elhullott egyedeket, a régió kormányzója szerint összesen hét állatról van szó, amelyek sertéspestisben pusztultak el.

Mintegy 40 négyzetkilométer nagyságú a bekerített terület, és tucatnyi települést foglal magába. A védelmi intézkedésekre eddig csaknem 600 millió forintnak megfelelő összeget költött az állam. A zárt területen eddig elejtett több mint 500 vaddisznóból 15-nél állapítottak meg afrikai sertéspestist.