Még idén berobban a bitcoin az amerikai tőzsdére

 

A bitcoint még az idén bevezetik a származtatott tőzsdei termékek legnagyobb tőzsdéjét működtető Chicago Mercantile Exchange-re.

A hírre jelentősen erősödött a bitcoin jegyzése. A pénteki nyitószinthez képest közel 800 dolláros napon belüli emelkedéssel 10 690 dolláron állt a bitcoin digitális virtuális deviza árfolyama pénteken késő délután a luxembourgi székhelyű tőzsdei platformon, a Bitstampon.

A bitcoin pénteki jegyzése 9870 dollár körül indult, majd miután 10 170 pontig erősödött, 9374 pontig gyengült reggel nyolc órára. Innen azonban folyamatosan drágulni kezdett a bejelentést követően. A CME azt is nyilvánosságra hozta, hogy december 18-án indítja el a bitcoin határidős jegyzését.

bitcoin_900-494

Péntek késő délutánig a bitcoin napon belüli legmagasabb árfolyama 10 744 dollár volt. A szerdán a bitcoin 11 395 dolláros rekordszintig erősödött, majd még aznap 9250 dollárig zuhant. A bitcoin értéke csaknem ezer százalékkal nőtt az év eleje óta. A virtuális deviza ezzel a legnagyobb nyereséget produkálta minden más tőzsdei termékhez képest, miután rohamosan bővül a pénzpiaci forgalma.

A The Wall Street Journal szerdán azt közölte, hogy a Nasdaq tőzsdeüzemeltető 2018 első felében tervezi bevezetni a bitcoin határidős jegyzését.

Pénteken a francia jegybank vezetője arra figyelmeztetett, hogy akik bitcoinba fektetnek, azok “teljes mértékben saját kockázatukra és veszélyükre teszik ezt”. Francois Villeroy de Galhau rámutatott arra, hogy nem gazdasági háttér alakítja a bitcoin árfolyamát és rendkívüli árfolyammozgását.