Kína a magyar agrártermékek legfontosabb exportpiaca lehet

 

A következő években Kína a minőségi magyar agrártermékek legfontosabb exportpiaca lehet, a magyar borexportban már a 4. legfontosabb célország – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az M1 aktuális csatornán szerdán.

Az elmúlt öt évben a Kínába irányuló mezőgazdasági kivitel tízszeresére nőtt. Éves szinten átlagosan 15-20 százalékos növekedést mértek, idén 25 százalékkal több magyar agrárterméket szállítanak Kínába – mondta. Kiemelte: a kelet-közép-európai régióban Magyarország rendelkezik a legtöbb exportengedéllyel, ami jelenleg 12 termékkörre terjed ki, és tárgyalnak ennek a bővítéséről.

A miniszter a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elmondta: a Kína, valamint 16 közép-kelet-európai ország gazdasági és kereskedelmi fórumán több, a magyar mezőgazdaság számára kedvező megállapodást is aláírtak. Példaként említette a magyar kukoricára és a mézre vonatkozó exportengedélyeket.

Kína várja a magyar mezőgazdasági termékeket. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A Kínában népszerűek a minőségi magyar termékek. Fazekas Sándor szerint csak Magyarországon múlik, hogy mennyit exportál Kínába, mivel óriási felvevőpiacról van szó. A magyar agrárdiplomácia külön hangsúlyt fektetett az elmúlt években a kapcsolatok bővítésére.