Az elmúlt 30 év legerősebb vihara lehet a Dorian

 

Pénteken este már négyes erősségű volt a Florida felé közelítő Dorian hurrikán.

A miami Országos Hurrikán Központ adatai szerint a még a Bahamák felé tartó hurrikán az Atlanti-óceán fölött tovább erősödhet, és az elmúlt 30 év legerősebb vihara lehet. Donald Trump elnök a péntek délutáni Twitter-bejegyzései egyikében úgy fogalmazott: „egyesek szerint legalább olyan nagy, vagy még nagyobb lesz, mint az Andrew hurrikán (1992-ben)”.

A Bahamákon egyébként pénteken evakuálták a veszélyeztetett vidékeken élő lakosságot és a turistákat. Hubert Minnis, a Bahamák miniszterelnöke sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet, hogy aki nem hagyja el a területet, az az életével játszik. „Senki ne legyen olyan őrült, hogy dacolni próbál a viharral, nagyon erőteljes, életveszélyes hurrikán fenyeget” – fogalmazott.

Floridában péntek reggel óta az állam egész területén rendkívüli állapot van érvényben, és Ron DeSantis kormányzó kérése után Donald Trump elnök is rendkívüli állapotot hirdetett ki, ami azt jelenti, hogy a déli állam külön szövetségi segítségre is igényt tarthat.

Donald Trump péntek este újságírókkal közölte: a Palm Beachben lévő Mar-a-Lago épületkomplexumát – amelyet az amerikai sajtóban téli Fehér Házként is emlegetnek – pénteken lezárták, megkezdték az előkészületeket a hurrikán elleni védekezésre, de az elnök nem igényel külön segítséget a szövetségi alapból.

Az Egyesült Államokban egyébként megütközést keltett Kim Campbell volt kanadai miniszterelnök Twitter-bejegyzése.

A politikusnő ugyanis – aki jelenleg a legfelsőbb bírósági jelölések hivatalának vezetőjeként Justin Trudeau kormányfő munkatársa – azt kívánta, hogy a hurrikán „kapja telibe” Mar-a-Lagót. Az amerikai médiumok és egyes politikusok – köztük Mike Huckabee volt kormányzó – nyilvános felháborodása nyomán Campbell később bocsánatot kért és törölte is a mikroblog-bejegyzést.

A floridai Key Westen és környékén – az állam legdélibb területein – pénteken felszólították a turistákat, hogy – bár a hurrikán várhatóan csak vasárnap este, hétfőn reggel ér partot, de – azonnal hagyják el a vidéket.

DeSantis kormányzó péntek esti sajtókonferenciáján közölte: az előrejelzések szerint erős esőzések és áradások várhatók, a kormány arra számít, hogy sok helyütt lesznek áramkimaradások. A politikus elmondta: 14 ezer szakember áll készenlétben, hogy a vihar után a lehető leggyorsabban helyreállítsa az áramszolgáltatást.

A szokottnál magasabb dagály már elöntötte a Miami Beach mentén lévő utcákat és házakat.

Több megyében vasárnaptól kötelező evakuálást rendelnek el. A Cape Canaveral-i Kennedy űrközpontot vasárnap lezárják, miként vasárnaptól zárva tart az orlandói Disneyworld szórakoztatópark is. Az orlandói nemzetközi repülőtér várhatóan hétfőn reggeltől nem fogad és nem indít járatokat.

A Dorian hurrikán a Nemzetközi Űrállomás felvételein.

New York állam kormányzója, Andrew Cuomo péntek este bejelentette: 26 fős mentőcsapatot küld a floridaiak megsegítésére. „Szorosan figyelemmel kísérjük a helyzetet és mindent megteszünk, hogy segítsünk ezekben a nehéz időkben” – fogalmazott közleményében a kormányzó.

New York városa is „besegít”: Bill de Blasio polgármester azt közölte, hogy a város tűzoltókat és segélymunkásokat küld a déli államba.