Többen életüket veszítették villámcsapásokban a lengyel Tátrában

 

Hirtelen kitört viharban többen életüket veszítették és megsérültek csütörtökön villámcsapásoktól a lengyel Tátrában, folyamatban vannak a mentőakciók – jelentette a lengyel közszolgálati televízió (TVP Info).

Cikkünk frissült.

A lengyel légi egészségügyi mentőszolgálat (LRM) szóvivője közölte: a villámcsapás által sújtottak közül négyen - két gyermek és két felnőtt – nem élnek.

Piotr Cwik kis-lengyelországi vajda a tátrai üdülőközpontban, Zakopanéban csütörtök délután összeült válságstáb első ülése után a sajtóval közölte: 89 embert a térségbeli kórházakba szállítottak, őket könnyebb sérülésekkel ápolják.

A károsultak végleges számát egyelőre nem mondhatják meg, a több helyszínről is induló, a hegység nagy részére kiterjedő mentőakció addig fog folytatódni, amíg a hegyi ösvényekről az összes rászorulót le nem szállítják – közölte a vajda.

A mentőakciókba helikoptereket, tűzoltókat, rendőröket vetettek be, riadóztatták a mentőszolgálatokat más lengyelországi vajdaságokból is. A zakopanei járási hivatal rendkívüli infóvonalat létesített a károsultak és a hozzátartozóik számára.

Mateusz Morawiecki kormányfő kérésére a kis-lengyelországi vajda a tátrai üdülőközpontba, Zakopanéba indult. A városban válságstábot állítanak fel. A miniszterelnök közölte, hogy tekintettel  a súlyos helyzetre még a  nap  folyamán maga is a helyszínre utazik.

Jan Krzysztof, a tátrai hegyi mentők (TOPR) parancsnoka arról tájékoztatott, hogy tízegynéhány embert villámcsapás ért a Wielki Giewont (Nagy-Giewont) hegycsúcs környékén. Emellett a hegység több pontján néhány, villámcsapás okozta halálesetről is tudomást szereztek.

A Nagy-Giewonton 1901 óta magas vaskereszt áll, mely vonzza a villámokat. A viharokban veszélyesek a meredek ösvények mentén rögzített segítőláncok is, amelyekbe a turisták hegymászás közben kapaszkodnak. A TVP Info szerint a vihar idején Giewont környékén mintegy 20-an tartózkodtak, a sérültek között gyermekek is vannak.

A mentőakciókba helikoptereket vetettek be, riadóztatták a térségbeli mentőszolgálatokat. „A helyzet nagyon nehéz” – közölte Jan Krzysztof.

A lengyel média szerint csütörtök reggel napos idő volt a Tátrában, ezért a nem kedvező időjárás-előrejelzés ellenére is sokan indultak hegyi túrákra.

A TOPR munkatársai a csütörtöki mentőakció mellett tovább keresik azt a két barlangászt, akik a hét végén a tátrai Jaskinia Wielka Sniezna barlangrendszerében rekedtek mintegy 500 méter mélyben.

A lengyel elnök és miniszterelnök is részvétét fejezte ki a tátrai vihar áldozatai hozzátartozóinak 

Andrzej Duda lengyel elnök és Mateusz Morawiecki miniszterelnök egyaránt részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, Zakopane polgármestere pedig péntektől háromnapos gyászidőszakot hirdetett a lengyel Tátrában csütörtökön történt súlyos tragédia miatt.

Csütörtök este gyászmisét mutattak be az áldozatokért Zakopanéban, a Fatimai Szűzanya tiszteletére szentelt templomban. Csütörtök késő délután a tátrai üdülőközpontba érkezett a lengyel miniszterelnök, aki részt vett a mentőakciót irányító válságstáb ülésén.

A csütörtök esti sajtóértekezleten elmondta, hogy négy halottja és több mint száz sérültje van a Giewont-csúcsot és környékét sújtó rendkívüli hevességű viharnak. Több sérült nagyon súlyos állapotban van, többen égési sérüléseket szenvedtek, mások sokkos állapotban vannak, és pszichológiai segítségre is szorulnak az átéltek miatt – mondta.

A kormányfő felidézte: ilyen nagy tragédia a lengyel Tátrában utoljára 1937-ben történt, amikor a Giewont-hegyen szintén négy ember halt meg villámcsapás következtében.

A csütörtök délutáni tátrai viharban négyen - egy tízéves lány, egy tizenhárom éves fiú és két felnőtt – veszítette életét villámcsapásoktól. Korábbi közlések szerint csak a zakopanei kórházban mintegy 90 sérültet ápolnak, további – súlyos – sérülteket a térségbeli kórházakba vittek.

Arról, hogy a villámcsapásokon kívül milyen egyéb sérüléseket szenvedtek, egyelőre nem közöltek részleteket. Morawiecki megköszönte a mentőknek, hogy „megtették, ami az adott helyzetben megtehető volt”. Hangsúlyozta: a hirtelen kerekedett óriási vihart nem lehetett előre látni.

Közölte: a mentőakciót péntek hajnaltól folytatják, hogy megbizonyosodjanak arról, a hegyekben nem rekedt több turista. A sajtókonferencián szintén felszólaló Pawel Szefernaker belügyminisztériumi államtitkár közölte: a mentésben a hegyi mentők mellett eddig több mint 80 tűzoltó vett részt, több mint 100 rendőr pedig segítette a sérültek kórházba szállítását segítette.