Erős földrengés rázta meg Dél-Kaliforniát

 

Erős, 6,4-es erősségű földrengés rázta meg csütörtökön Kaliforniát Los Angeles térségében, kisebb anyagi károk keletkeztek, halálos áldozatok értesülések szerint nem voltak.

6,4-es erősségű földrengés rázta meg Kaliforniát (Fotó: EPA/USGS)

Az amerikai földtani intézet (USGS) jelentése szerint Dél-Kaliforniában, Los Angelestől mintegy 320 kilométernyire északkeletre rengett a föld. Az első jelentések még 6.6-es erősségű földmozgásról szóltak, de az USGS pontosított: a rengés nagyon szűk, 8,7 kilométeres körzetben pusztított, és ez felerősítette az erősségét.

A földmozgást Los Angelesben is érzékelni lehetett. Az országos meteorológiai szolgálat a Twitteren jelezte, hogy a földrengést Las Vegasban is érzékelték. A természeti jelenség sehol nem követelt életeket, egyes településekről kisebb anyagi károkat jeleztek. Los Angeles repülőtere arról számolt be, hogy a kifutók nem sérültek, a forgalom zavartalan a légikikötőben.

Az első rengést még négy, kisebb földmozgás követte.

Kalifornia az úgynevezett csendes-óceáni tűzgyűrűn fekszik, ahol gyakoriak a földrengések és nagyon aktív a vulkáni tevékenység. Ezen a vidéken bukik az óceáni lemezrész a kontinens vastagabb lemeze alá, s ez okozza az állandó földrengésveszélyt. A mintegy 40 000 kilométer hosszúságú, patkó alakú övezetet mélytengeri árkok és vulkánok sora alkotja, és a kéregmozgások okozta egyéb jelenségek (földrengések, gyakori szökőárak) jellemzik.

Mióta tavaly tavasszal egymás után új hasadékok nyíltak a Hawaii-on kitört és szintén a csendes-óceáni tűzgyűrűn fekvő Kilauea vulkánon, az amerikai geológusok folyamatosan arra figyelmeztetnek, hogy a törésvonal mentén földrengések és vulkánkitörések várhatók.