Heves vihar pusztított Nepálban

 

Heves vihar pusztított Nepál délnyugati részén, a vihar fákat és villanypóznákat csavart ki, épületeket rongált meg, legkevesebb két ember életét vesztette, és többtucatnyian megsérültek – közölték helyi tisztségviselők pénteken.

Az országos vészhelyzeti központ szóvivője elmondta: mintegy 100 ember sérült meg a vihar következtében, közülük 18-an szorultak kórházi ápolásra, egy személy még mindig válságos állapotban van. Az áldozatok száma várhatóan emelkedni fog, ugyanis a helyi hatóságok még információkat gyűjtenek a vihar által sújtott településektől.

A vihar csütörtökön, a késői órákban csapott le Nepál délnyugati, Indiával szomszédos területeire. A heves esőzés és széllökések károkat okoztak lakóépületekben, járművekben, több helyen leszakadtak az elektromos vezetékek is. A kidőlt fák és villanypóznák utakat zártak el, ez sok esetben nehezíti a mentési munkálatokat.

Nepálban gyakran fordulnak elő természeti katasztrófák, különösen a júniustól szeptemberig tartó monszunidőszakban. A dél-ázsiai országban évente emberek százai vesztik életüket a monszunesők okozta áradások és földcsuszamlások következtében.

Március végén – Nepál történetében először – egy tornádó csapott le az ország délkeleti részére, a katasztrófának 30 halálos áldozata és több száz sérültje volt.