Tovább pusztítanak a tornádók az Egyesült Államokban

 

Folyamatosak a viharok az Egyesült Államokban is: az elmúlt két hétben szinte nem múlt el nap tornádó nélkül – év eleje óta sok ember halt meg a forgószelek miatt. Több államban már az áradások okoznak gondot, több folyó vízszintje rekord magasra szökött. A szakemberek egyelőre nem számítanak a helyzet javulására.

Az M1-en közölt felvételeken hatalmas sorokban várakoztak az emberek Missouri állam egyik repülőterén. A terminált órákra bezárták, minden járatot töröltek, az embereket pedig a reptér alatti alagutakba evakuálták a hatóságok, amíg a felszínen a tornádó tombolt. Bár a reptéren sokan voltak, az emberek nem estek pánikba. Amikor a tornádó elvonult, a repülőteret is megnyitották, ám sokan így is ott rekedtek egy éjszakára.

A forgószél óriási pusztítást és szemetet hagyott maga után, fákat, villanyoszlopokat, házfalakat döntött le. A viharban legkevesebb 18-an megsérültek, többen súlyosan.

Az Egyesült Államok középső részén már két hete pusztítanak a tornádók és a heves esőzések. Ez idő alatt

több mint 300 forgószelet észleltek

a térségben. És délen, Texas államban is naponta több tornádó alakul ki. Szerdán Dallastól keletre csapott le egy nagyobb forgószél, házakat rongált meg, és fákat tépett ki.

Az év eleje óta az Egyesült Államokban már

csaknem 40 halálos áldozatot követeltek

a forgószelek, és a károk is óriásiak. Az ilyen intenzív és gyakori viharok, esők és tornádók még az Egyesült Államokban sem megszokottak.

Legutóbb két éve volt itt nálunk nagy tornádó, szóval tudjuk, mi ilyenkor a teendő. Tíz perccel azután, hogy elment, az emberek már kinn is voltak a gépekkel és segítettek, ahol csak tudtak – mesélte egy férfi a Híradóban.

A tornádók általában egy viszonylag keskeny sávot érintenek, de ott annál nagyobb erővel csapnak le.

A rombolásnak még nincs vége:

az előrejelzések szerint csütörtökön már a keleti parti államokban is viharok és tornádók alakulhatnak ki. A meteorológiai szolgálatok szerint több millióan vannak veszélyben.

Szinte teljesen víz borítja a bemutatott oklahomai települést. A kontinens legnagyobb folyója, a Mississippi február közepe óta árad és nyolc államban még nem tetőzött. Ilyenre legutóbb az 1927-es Nagy Árvíz idején volt példa.