Ötös kategóriába minősítették fel utólag a Michael hurrikánt

 

A tavaly Floridában pusztító hurrikán a legerősebb volt, amely amerikai szárazföldet ért az elmúlt 26 évben.

A Michael hurrikán tavaly októberben csapott le, melynek során 59 életet követelt és 25 milliárd dolláros kárt okozott. Kezdetben 4-es kategóriába sorolták a szakemberek, de a rendelkezésre álló adatok szerint a legerősebb széllökések a 257 kilométeres óránkénti sebességet is megközelítették  – írja a BBC.

A pusztítás számokban

Ennek köszönhetően Michael mindössze a negyedik ötös kategóriájú vihar, amely elérte az Egyesült Államokat, valamint az első az 1992-es Andrew hurrikán óta. Már akkor az Államok történelmének egyik legerősebb vihara volt, amikor tavaly október 10-én elérte a floridai Gulf megye partjait. Korábban Kubában még csupán kettes kategóriába tartozó erővel csapott le.

Az első érintett területen, Mexico beach-en a vihar 460 centire emelte a tengerszintet. Az ár egy ezer fős tengerparti várost teljesen elmosott és az akkori kormányzó, Rick Scott háborús övezethez tudta hasonlítani a területet. Három állam 16 hallottja miatt felelős közvetlenül a hurrikán és az ahhoz társuló viharok. További 43 floridai ember halála köthető hozzá, közlekedési balesetek vagy orvosi esetek súlyosabbá tétele miatt.

A floridai Panama City a Michael hurrikán pusztítása után (Fotó: MTI/AP/Gerald Herbert)

A floridai Panama City a Michael hurrikán pusztítása után (Fotó: MTI/AP/Gerald Herbert)

A felminősítés

Az első jelentések szerint a legerősebb mért széllökés az óránkénti 249 kilométeres sebességet érte el, de az azonnal nem elérhető adatokból kiderült, hogy ennél óránként 8 kilométerrel erősebb volt. Az eredmény a legmagasabb fokozatú viharok közé minősítette fel a Michael hurrikánt.

A klímaváltozás okolható?

A hurrikánok erejét a meleg tengerek adják és az elmúlt száz év alatt globálisan az átlagos tengerhőmérséklet megközelítőleg 1 fokot emelkedett és a viharok évről évre egyre ijesztőbbek. A meteorológusok képesek kiszámítani az összes vihar összes erejét, bármelyik évre lebontva. Érdekes módon az adatokat diagramon megjelenítve nem látható egyértelmű növekvő trend a viharok erősségét tekintve.