Notre-Dame: baleset miatt indítottak nyomozást

 

A párizsi ügyészség baleset miatt indított nyomozást a Notre-Dame katedrálisban pusztító tűz ügyében, a tűzoltók pedig kedd reggel bejelentették, hogy teljesen megfékezték a lángokat. Emmanuel Macron francia elnök határozatlan időre felfüggesztette európai parlamenti választási kampányát.

Ötven nyomozó vizsgálja, hogy miért kapott lángra a Notre-Dame, és egyelőre semmi jele sincs szándékos gyújtogatásnak – mondta el Rémy Heitz párizsi államügyész kedden az üszkös katedrális előtt tartott sajtótájékoztatóján. Abból indulunk ki, hogy baleset történt – tette hozzá, rámutatva, hogy hosszú és összetett nyomozás elé néznek.

Médiaértesülések szerint a hétfőn keletkezett tüzet a tetőszerkezeten zajló építési munkálatok is kiválthatták. Heitz beszámolt róla, hogy öt vállalat munkásai és alkalmazottjai dolgoztak a helyszínen, és elkezdték annak a tizenöt embernek a kihallgatását, akik előző nap jelen voltak az építkezésen.

Szakértők és építészek tanácskoznak 

Laurent Nunez francia belügyi államtitkár a BFM francia tévécsatornának elmondta: a következő napok legnagyobb kérdése, hogy mennyire tart ki az épület szerkezete. A helyzetről szakértők és építészek tanácskoznak, a tűzoltók az ő javaslataik alapján folytatják tovább munkájukat.

Patrick Chauvet, a katedrális igazgatója elmondta, hogy a lángok nem érték el a katedrális kincstárát, és az egyik legfontosabb ereklyét, Jézus Krisztus töviskoronáját is sikerült kimenteni az égő épületből. Franck Riester francia kulturális miniszter szerint a relikviákat a párizsi városházán helyezték el.

(Fotó: MTI/AP/Christophe Ena)

Chauvet szerint minden tűzvédelmi óvintézkedést megtettek, volt egy alkalmazott, aki naponta háromszor ellenőrizte a tetőszerkezetet a tűz elkerülése érdekében.

„Úgy gondolom, hogy nem tehettünk volna többet. Természetesen mindig adódhatnak esetek, amelyeket nem láthatunk előre. Meg kell vizsgálni, mi történt” – nyilatkozott az igazgató a tévének.

A francia főváros tűzoltóságának szóvivője, Gabriel Plus kora reggel még azt mondta, mintegy száz tűzoltó továbbra is bevetésben van, küzdenek azért, hogy a lángok ne csapjanak fel újra. Később már arról számoltak be, hogy teljesen eloltották a tüzet.

A hivatalos közlések szerint három ember sérült meg könnyebben a tűzben, két rendőr és egy tűzoltó. A lángokkal folytatott küzdelemben sikerült megmenteni a legjelentősebb műkincseket is.

Nemzetközi donorkonferencián gyűjtenek pénzt az újjáépítésre

Anne Hidalgo, Párizs főpolgármestere a Twitteren azt írta, hogy nemzetközi donorkonferencián gyűjtenek pénzt az újjáépítésre. A találkozót előreláthatólag a párizsi városházán rendezik meg. Hidalgo jelezte, hogy Ile-de-France régió 10 millió euróval (3,2 milliárd forinttal) járul hozzá az újjáépítés költségeihez.

Több vagyonos francia család szintén támogatást ígért. A Pinault család 100 millió eurós (32 milliárd forintos), míg Bernard Arnault francia üzletember 200 millió eurós (64 milliárd forintos) adománnyal járul hozzá a munkálatokhoz. A katedrális újjáépítésére az Egyesült Államokban is gyűjtést kezdtek. A GoFundMe adománygyűjtő oldalon több mint 50 kezdeményezést indítottak ezzel a céllal hétfőn.

A francia profifutball-egyesület is felajánlotta segítségét

„A labdarúgóvilág aktivizálja magát, hogy pénzügyileg segíthessen a katedrális újjáépítésében” – mondta az egyesületet vezető Nathalie Boy de la Tour kedden.

Emmanuel Macron elnök az események tükrében határozatlan időre felfüggesztette európai parlamenti választási kampányát – írta Nathalie Loiseau, a francia kormánypárt európai parlamenti (EP) listavezetője a Twitteren. Mindannyian mélységesen szomorúak vagyunk – hangsúlyozta Loiseau. Macron pártja, a Köztársaság lendületben (LREM) Újjászületés elnevezéssel állított listát jelöltjeiből az uniós választásokra.

Időközben Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter együttérzését fejezte ki a franciákkal, és hangsúlyozta: elszomorította a katasztrófa.

Ferenc pápa is kifejezte szolidaritását a franciákkal, és rámutatott: „lehetetlen figyelmen kívül hagyni a szent építmény hatalmas jelentőségét, amely a spiritualitás, a kultúra és az egyház erejét jelképezi immár több mint nyolc évszázada.”

Iszonyú seb az egész városnak

Gérard Depardieu francia színész azt mondta: a leégett Notre-Dame iszonyú seb az egész városnak. Jelezte, hogy mielőbb visszatér Párizsba.

A gótikus székesegyházban, amelyet A párizsi Notre-Dame című regényében a híres 19. századi regényíró, Victor Hugo is megörökített, a kora esti órákban csaptak fel a lángok, leégett a tetőszerkezet, leomlott a kúp alakú huszártorony. A Párizs szívében, a Cité-szigeten található épület az egyik leglátogatottabb turistalátványosság, és milliók keresik fel évente.