Angol építészek szerint a Notre-Dame újra régi fényében fog ragyogni

 

Az építészek, akik a világ legnagyobb, ma is lakott kastélyát, a windsorit ért tűzvész után a helyreállítást végezték, azt üzenik Franciaországnak: a Notre-Dame talán előbb fog a régi fényében tündökölni a hétfői pusztító tűzvész után, mint ahogy azt a gyászoló párizsiak várnák.

A II. Erzsébet brit uralkodó lakhelyét sújtó 1992-es tűz után ki merik mondani, a gótikus építészet ékköve megmenthető – közölték. A windsori munkálatokat vezető Donald Insall Associates most a londoni Westminster-palota renoválásán dolgozik. „Biztosíthatom a franciákat, hogy a Notre-Dame újjáépíthető, készen állunk, hogy segítsünk” – mondta Francis Maude, az iroda egyik építésze, aki Varsó második világháború utáni helyreállítására és a lebombázott drezdai Frauenkirche német újraegyesítés utáni helyreállítására hivatkozott.

Az angol történelem sokszor véres évszázadait túlélő Windsor-kastély 1992-es tűzvésze Viktória királynő kápolnájából indult, egy lámpától gyulladhatott meg egy függöny november 20-án. A helyreállítás azonnal elkezdődött és öt évvel később, 1997. november 20-ra, Erzsébet és Fülöp herceg aranylakodalmára véget is ért. Mintegy 37 millió fontba, azaz mintegy 13,7 milliárd forintba került. „A kezdeti fázisban az a legnagyobb kérdés, hogy a megmaradt szerkezetből mennyi erősíthető és tartható meg, és mekkora részt kell lebontani és újjáépíteni” – mondta Maude.

A szintén a Windsor-kastély helyreállításán dolgozó Giles Downes, a Stratford’s Building Crafts College elnöke szerint Franciaországban könnyebb lehet a régi épületek restaurálásához értő mestereket találni az országban a középkor óta működő, szakemberek ezreit tömörítő Compagnons du Tour szervezet segítségével. „Építőanyag is található. Feltételezem, a tető tölgyfából épült, tölgy pedig sok van, magas, egyenes törzsű, kocsánytalan tölgy is, amelyre szükség lesz. Észak-Európában több tölgyet ültetnek, mint amennyit felhasználnak” – magyarázta.

„A Notre-Dame a nyugati építészet egyik drágaköve, óriási veszteség ért bennünket” – tette hozzá Maude.