Áradások sújtják Irakot és Iránt

 

Szokatlanul heves és kitartó esőzések árasztottak el számos közel-keleti országot idén március vége és április eleje között. Ezzel egy időben a hegyekben olvadásnak indult a hótakaró is. Annak ellenére, hogy ősidők óta megszokottak a szezonális áradások a térségben, az idei év súlyosabb időjárási eseményeket tartogatott Irán, Irak, Szíria és Afganisztán számára.

Ez látható a NASA Moderate Resolution Imaging Spectoradiometer, röviden a Modis mesterségesen színezett 2018-as és 2019-es műholdas összehasonlító felvételein is – írja a NASA. A folyók kiléptek medrükből és elöntötték az ártereket.

(Fotó: NASA/ https://earthobservatory.nasa.gov/images/144785/floods-ravage-iran-and-iraq)

(Fotó: NASA/ https://earthobservatory.nasa.gov/images/144785/floods-ravage-iran-and-iraq)

A területről érkező hírek és az ott tevékenykedő segélyszervezetek szerint legalább 1900 várost és falut érint az ár – Irán 31 tartományából 26-ban –, több mint 60 ember vesztette életét, és ezrek kényszerültek elhagyni otthonukat. Pirhoszein Kolivand, az iráni katasztrófavédelem vezetője arról is beszámolt, hogy az áradások sérültjeinek száma 791, és közülük 45 ember továbbra is kórházi ápolásra szorul.

Súlyos károk keletkeztek a farmokon is, ahol a veszteségek dollárszázmilliókban mérhetők. Irán Golesztán tartományában az éves csapadékösszeg 70 százaléka hullott le egyetlen nap alatt. A villámárvíz Shiraz tartomány közelében volt különösen pusztító. Jó néhány délnyugat-iráni gátat túlfolyás veszélyeztetett, utak és hidak százait mosta el a víz.  A kormány szerint a víz 12 ezer kilométer közutat tett járhatatlanná, ami az ország teljes úthálózatának több mint harmadát jelenti.


Áradások sújtják Irakot és Iránt

Irak középső és északi vidékeit sújtotta leginkább a természeti csapás március végén, egy moszuli gátat különösen nagy figyelemmel kísértek a helyi hatóságok. A gát azonban károsodás nélkül átvészelte a megpróbáltatásokat. Az ott hömpölygő víz már a Tigris és az Eufrátesz folyók alsó szakaszait duzzasztják.