Nagy pusztítást végzett egy trópusi ciklon Afrikában

 

Zimbabwére és Mozambikra csapott le vihar, több tucat ember meghalt. Ezreket kellett kitelepíteni az áradások miatt, van ahol a házak 95 százaléka megsemmisült, és áram sincs. A mentőcsapatok csak nehezen tudják megközelíteni a katasztrófa sújtotta területeteket. Az ENSZ szerint humanitárius katasztrófa fenyeget a térségben – hangzott el az M1 Híradójában.

Ítéletidő tombolt szombaton Zimbabwe keleti részén. A felhőszakadásban pár perc alatt lezúduló hatalmas víztömeg miatt kiléptek medrükből a folyók, az utcákon térdig ért a víz, az ár mindent vitt magával. Legtöbben a házaikban rekedtek.

Vasárnap estére pedig hatvannégyre emelkedett a Zimbabwe keleti részén lesújtó Idai ciklon halálos áldozatainak a száma – közölte a dél-afrikai ország kormánya. July Moyo kormánytisztviselő közölte: több holttestet a folyópartra vetett a víz.

A természeti katasztrófa több ezer embert érint, megszakadt az áramszolgáltatás, és a fontosabb hidakat elöntötte az ár a Mozambikkal határos Manicaland térségben.

Sosem látott pusztítás

Joshua Sacco, a ciklon által leginkább sújtott Chimanimani város képviselője előzőleg azt közölte, hogy információi szerint több mint száz ember eltűnt. A Reuters hírügynökségnek pedig azt mondta: sosem látott még ekkora pusztítást, a mentőszolgálatoknak pedig nehézségeik vannak az érintetteket elérésében.

A tájékoztatási minisztérium közlése szerint a mentési munkálatokat az infrastruktúrában és a távközlési szolgáltatásokban keletkezett károk hátráltatják. Az internetre feltöltött képeken egyebek mellett az látható, hogy kőomlások és sárlavinák borították be az utakat, és több házat elnyelt az árvíz. A zimbabwei kormány rendkívüli állapotot hirdetett Chimanimani körzetében, hogy a hatóságok forrásokat tudjanak felszabadítani az áldozatok megsegítésére.

A légi erő helikopterei csak vasárnap kezdték meg a sérültek kórházba szállítását, miután az időjárás ezt lehetővé tette. Több civil adománygyűjtésbe kezdett a közösségi hálókon, míg a kormány magánszemélyekhez és cégekhez, illetve nemzetközi segélyszervezetekhez fordult segítségért. Az áradás a korábbi tartós aszály által megkímélt vetést is elpusztította Zimbabwe keleti részén.

A NASA által készítet fotó az Idai névre keresztelt ciklonról, Mozambik felett (Fotó: MTI/EPA/NASA WORLDVIEW)

A NASA által készítet fotó az Idai névre keresztelt ciklonról, Mozambik felett (Fotó: MTI/EPA/NASA WORLDVIEW)

Se áram, se telefon, se internet

Egy nappal korábban Mozambikban pusztított az Idai névre keresztelt ciklon. Ott legalább 19-en vesztették életüket. A tengerparti Beira városában minden kapcsolat megszakadt a külvilággal. Nincs áram, telefon és internet szolgáltatás sem, lezárták a nemzetközi repülőteret is.

Csak azért nem okozott nagyobb kárt a trópusi vihar, mert a kormány veszélyhelyzetet rendelt el, és kitelepítették a lakosságot.

Beirában a házak 95-97 százaléka összedőlt, kaotikus a helyzet és veszélyes a szabadban tartózkodni. A kormány kijárási tilalmat rendelt el, de mégis sokan inkább az utcán töltötték az éjszakát, mert úgy gondolják, otthon még veszélyesebb – mondta egy helyi férfi.

Humanitárius katasztrófa is bekövetkezhet

Az ENSZ szerint gyors segítségre lesz szükség Mozambikban és Zimbabwében, hogy elkerüljék a humanitárius katasztrófát. A mostani áradás és az előtte hónapokon át tartó aszály elvitte az idei vetést. Becslések szerint több mint ötmillió embernek lesz szüksége élelmiszersegélyre.

„Nem számítunk az ár gyors levonulására, és tovább nőhet az áldozatok száma. Félő, hogy a malária fertőzések száma is megugrik, amit nehéz lesz megfékezni. Emellett a két afrikai országban sok helyen megsemmisült az infrastruktúra, az egészségügyi intézmények. Gyorsan fel kell mérnünk a helyzetet és gyors beavatkozásra és segítségnyújtásra lesz szükség” – mondta az ENSZ egészségügyi szervezetének szóvivője.

 

A világszervezet adatai szerint az utóbbi hónapok változékony időjárása miatt már csaknem egy millióan maradtak fedél nélkül és 80 ezer ember kényszerült elmenekülni otthonából Kelet-Afrika legszegényebb országaiban.