Megvannak a lezuhant etiópiai utasszállító feketedobozai

 

Megtalálták az etiópiai légitársaság vasárnap szerencsétlenül járt gépének feketedobozait, az adatokat már elemzik – közölte a BBC etiópiai állami forrásokra hivatkozva.

Az Ethiopian Airlines légitársaság megerősítette az értesülést. Közölte ugyanakkor, hogy a készülékek az első vizsgálatok alapján megsérültek, így kérdéses, mennyi információ nyerhető ki belőlük.

A Nairobiba induló gép röviddel a felszállás után zuhant le vasárnap Addisz-Abebától 45 kilométerre, Bishoftu település térségében, fedélzetén nyolcfős személyzettel és a több mint 30 országból származó 149 utassal. A szerencsétlenséget senki sem élte túl.

A vasárnapi baleset újabb kérdéseket vetett fel a Boeing 737-8 MAX repülőgépek biztonságát illetően, miután egy azonos típus, amelyet a Lion Air indonéz légitársaság üzemeltetett, október 29-én a Jávai-tengerbe zuhant, 189 ember halt meg a szerencsétlenségben.

Az etióp légitársaság gépének vasárnapi katasztrófája miatt a cég, a kínai polgári légi forgalmi hatóság és a Cayman Airways karibi légitársaság bejelentette, hogy a szerencsétlenül járt típusból, a Boeing 737-8 MAX-ból egyelőre egy sem repülhet. Indonézia szintén a típus repülési tilalmáról döntött.