Speciális bányászcsapat készül kiemelni a kútba esett kisfiút

 

A mérnökök egy, a kúttal párhuzamos járatot fúrtak, majd az volt a tervük, hogy egy vízszintes csatornán keresztül jutnak el a kúthoz – és remélhetőleg a gyermekhez. Kedden szerették volna elérni a szerencsétlenül járt kisfiút, de még el sem tudták kezdeni a vízszintes járat kifúrását. A gyermek túlélési esélyei óráról órára csökkennek.

Ahhoz, hogy elkezdhessenek vízszintesen is ásni, ki kell szélesíteni a kúttal párhuzamos járatot, amely mindössze tíz centiméter átmérőjű – írta a Fox News. Angel Garcia, a mentést segítő mérnökök koordinátora szerint a föld összetétele jelentősen nehezíti a fúrást, emiatt várhatóan több mint egy napra lesz szükségük, hogy akkorára növeljék a járat átmérőjét, amelybe felnőtt emberek is beférnek. Ekkor különleges bányászokat eresztenek le, hogy megkezdhessék a vízszintes járat fúrását a gyermekhez.

Másfél méter átmérőjű, 60 méter mély lyukat fúr a mentőcsapat a kemény talajba párhuzamosan a kúttal, ezután vízszintesen átfúrnak a kútba (Fotó: MTI/EPA/EFE/Daniel Perez)

„Azok, akik részt vesznek a mentésben, az életüket kockáztatják. Hinni kell benne, hogy élve fogjuk kiemelni a gyermeket, különben nincs értelme ilyen feltételek mellett dolgozni” – mondta Bernardo Molto, a malagai polgárőrség szóvivője.

A Fox News arról értesült, hogy a helyi polgárőrség azzal kapcsolatban nyomoz, hogy legálisan, minden előzetes engedélyt megszerezve indult-e meg a fúrás.

Élhet-e még Julen?

Malagai gyermekgyógyászok hétfőn az Euronewsnak elmondták: a dehidratáció jelenti a legnagyobb kockázatot egy kétéves gyermek számára, hiszen már több mint egy hete a kútban van. Ugyanakkor fiatal kora növeli a túlélés esélyét.

A kisgyermekek szinte mindennel szemben ellenállóbbak, mint egy felnőtt ember. Például amekkora nyomást elvisel egy magzat a szülőcsatornában, azt egy felnőtt nem bírná ki. A szervezetük bármilyen körülmények között túlélésre van programozva – közölte Manuel Baca, a Quirónsalud Malaga Kórház gyermekgyógyászati osztályának vezetője.

Hozzátette: az is elképzelhető, hogy Julen részleges kómába esett, amelyben a testének kisebb az energiaszükséglete.

A gyermek január 13-án esett bele a 25 centiméter széles kútba a Malaga közelében található Totalán mellett. A fiú azóta nem adott életjelet magáról, és sokan attól félnek, hogy a kút mélyén föld temette be a testét.