Egyre kritikusabb az osztrák hóhelyzet

 

Bizonyos területeken már négy méteres hóréteg alakult ki. Eddig már több mint húsz síközpontot lezártak. Napok óta most először nem esik a hó, így több energiája jut a hatóságoknak az eltűnt emberek keresésére és a takarításra – hangzott el az M1 Híradójában.

Stájerország elzárt területeire helikoptereken viszik az osztrák katonák az élelmiszer-utánpótlást és a gyógyszereket. Sölktalban több kisebb várost napok óta csak légi úton lehet megközelíteni.

A katonák a visszafelé vezető úton holland turistákat szállítottak ki az egyik településről, akik nem tudtak hazautazni a rendkívüli helyzet miatt.

Az ausztriai Innsbruck környéki hegyekben van, ahol négy méteres a hótakaró. Felső-Ausztria északi részén és Salzburg tartományban a legmagasabb, ötös fokozatú lavinariasztás van érvényben.

Lezárt sípályák és lavinaveszély

Eddig több mint húsz síközpontot zártak le, jelenleg tilos síelni egyebek mellett a Nordkette-i, a präbichli, a hockari és a seebergi síparadicsomban. Ahol lehet, ott is figyelmeztetik az embereket, hogy ne térjenek le a hivatalos pályákról, hiszen életveszélyes lehet.

Az M1 tudósítója az ausztriai Obertauernből jelentkezett, elmondta, mínusz 15 fokot mérnek jelenleg a hegyekben. A nap során többször hallották az úgynevezett irányított robbantásokat, amivel a hatóságok megelőzik a lavinák kialakulását.

A helikopterek folyamatosan felderítik, hol halmozódott fel a legtöbb mennyiségű hó, próbálják a fákat megszabadítani a nagy súlytól, hiszen többször is problémát okozott, hogy a nagy mennyiségű hó miatt kidőltek a fák, forgalmi akadályt okozva, vagy villanyvezetéket leszakítva. Az akcióban a hadsereg és rendőrség helikopterei mellett magánkézben lévő gépek is részt vettek.

Hó borította kunyhó az ausztriai Filzmoos közelében (Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna)

Hó borította kunyhó az ausztriai Filzmoos közelében (Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna)

Ismét jelentős havazás várható az Alpokban 

További jelentős mennyiségű hó várható az Alpokban – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. Azt írták: az Alpokban pénteken reggelig 13-349 centiméteres hóréteg alakult ki. A nagyobb mennyiség a Keleti-Alpok térségében jellemző.

A következő napokban egy északabbra elhelyezkedő ciklon frontrendszere révén ismét csapadékzóna éri majd el az Alpok térségét, amelyből az előrejelzések szerint a következő 5 nap során összesen 69-129 centiméter csapadék hullhat, javarészt hó formájában – közölték.

Több száz katona van bevetésen

Az osztrák hadsereg ötszáz katonája van bevetésen az országban kialakult súlyos hóhelyzet miatt, további ezren készültségben vannak – közölte pénteken Sebastian Kurz osztrák kancellár. Az alsó-ausztriai Mauerbachba kihelyezett újévi kormányülésen a kabinet tagjai egyebek között a viszontagságos időjárási helyzetet is megtárgyalták, s a kancellár megköszönte a mentési munkálatokat végzők fáradozásait.

Felső-Ausztriában pénteken 26 iskola tartott zárva a havazás miatt. A hadsereg két szállítóhelikoptere evakuált egy 66 tagú diákcsoportot, amely a Grünau im Almtal településen rekedt, s az behavazott utak miatt nem hagyhatta el községet.

Salzburg tartományban továbbra is lavinaveszélyre figyelmeztetnek. Néhány hegyvidéki út, illetve vasúti pályaszakasz továbbra is járhatatlan az elmúlt napokban lehullott hatalmas hó miatt.

Nagyrészt helyreállították az áramszolgáltatást

Az elmúlt napokban lehullott hatalmas mennyiségű hó miatt péntek délelőtt továbbra is számos ember volt elzárva a külvilágtól. Csütörtökön az osztrák hatóságok tudomása szerint még mintegy 9 ezer ember volt a hó fogságában, időközben azonban a lavinaveszély miatt Obertauern településen rekedt 6 ezer ember már elhagyhatta az ottani síparadicsomot.

A nap folyamán a Rudolfshütte nevű hegyi hotel mintegy 350 vendégét is evakuálják.

Salzburg tartományban nagyrészt helyreállították az áramszolgáltatást, pénteken már csak 200 háztartás volt áram nélkül. A tartományban 33 iskolában rendeltek el hószünetet. Salzburg városában lezárták a parkokat, a temetőket, valamint a játszótereket, mivel nagy a veszélye annak, hogy az ágakra nehezedő hó súlya alatt a fák bármikor kidőlhetnek.