További fennakadásokat okoz a hó Németországban és Ausztriában

 

Egyre nagyobb a havazás miatt természeti katasztrófa sújtotta területté minősített vidék Németország déli részén, és csütörtökön a rendkívüli időjárás halálos áldozatainak száma is tovább nőtt.

Helyi hatóságok szerint Németország déli részén az útviszonyok miatt több kamion is megcsúszott, ami miatt szerda este mintegy 35 kilométer hosszú dugó alakult ki az Ulm és Nellingen közötti autópálya-szakaszon. A rendőrség a katasztrófavédelem dolgozóival és önkéntesekkel együttműködve igyekezett az utak megtisztításán, az autópályán rekedteket pedig ellátták ennivalóval és takarókkal. A hatalmas dugót csütörtök délelőttre sikerült felszabadítani.

A közlekedés nehézségére és a veszélyességére hivatkozva a tartomány 14 járásában tanítási szünetet rendeltek el. Többségük Bajorország déli részén, az Alpok térségében van. Az egyik legmagasabban fekvő járásban, Miesbachban már hétfőn katasztrófaállapotot hirdettek, csütörtökön pedig a berchtesgadeni és a traunsteini járás vezetősége is így tett.

Az intézkedés egyebek mellett azt jelenti, hogy a járási közigazgatási hivatal veszi át a lakosságot segítő különböző szervezetek irányítását, és kérésére a hadsereg (Bundeswehr) is mozgósíthat alakulatokat ellátási és mentési munkákra. A berchtesgadeni járás több települését csütörtökön is csak lánctalpas katonai járművekkel lehetett megközelíteni.

A havazás Németország déli részén máshol is súlyos gondokat okoz, Türingia tartományban az A9-es autópályán 50 kilométeres torlódás keletkezett, a szászországi Chemnitzben pedig nem csupán bezárták a városi temetőt a hó súlya alatt rogyadozó fák okozta veszély miatt, hanem azt is elrendelték, hogy hétfőig nem szabad temetkezni.

Kézi hóekével hányja a havat egy férfi a bajoroszági Irschenberg közelében. A következő napokban további havazás várható a dél-németországi térségben (Fotó: MTI/AP/Matthias Schrader)

A vasúti közlekedésben a vihar miatt a sínekre dőlt fák következtében voltak fennakadások, a fontosabb vonalak azonban akadálymentesek.

Az elmúlt napokban már több mint húsz centi hó esett, a helyi meteorológiai szolgálat szerint pedig a havazás előreláthatóan a jövő hét közepéig folytatódik. A környéken a legtöbb iskola zárva maradt, a hatóságok pedig lavinaveszélyre figyelmeztetnek.

A München melletti Ayingban maga alá temetett egy kidőlő fa egy 9 éves kisfiút, újraélesztésével sikertelenül próbálkoztak a mentők. A fát az ágakra nehezedő hó súlya döntötte ki. A kisfiú a negyedik halálos áldozata a térséget csaknem egy hete sújtó rendkívüli időjárásnak.

A bajorországi hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy kerüljék az életveszélyessé vált erdőket. Münchenben a tartományi főváros vezetősége a temetőket is bezáratta a fakidőlés és az ágtörés veszélye miatt, csak a temetésekre érkezők léphetnek be, a személyzet kíséretében.

A helyenként csaknem 300 centiméter magas hótakaró a vadállományt is veszélyezteti, mert az állatok alig tudnak mozogni a hótól. A csaknem 50 ezer bajor vadászt összefogó tartományi vadászkamara arra készül, hogy helikopterek bevetésével látja el élelemmel őket.

A szövetségi meteorológiai szolgálat (DWD) előrejelzése szerint a következő napokban tovább súlyosbodhat a helyzet, a havazás január közepéig tarthat.

Több ezer háztartás maradt áram nélkül

Ausztria számos részén kihívást jelent a heves havazás a villamosenergia-hálózatok számára. Csütörtökre az országban több ezer háztartás maradt hosszabb-rövidebb időre áramellátás nélkül: Tirol tartományban körülbelül 1600, Salzburg tartományban több mint 1200, Alsó-Ausztriában mintegy 900, valamint Felső-Ausztriában további 600 háztartás maradt áram nélkül. Főként az jelent problémát, hogy a szabadban található vezetékekre ágak vagy fák eshetnek, amikor azok már nem bírják el a rájuk nehezedő hótömeget.

Felső-Ausztria több részén a hadsereg mintegy száz katonáját vetették be a nagy hótömegek elleni küzdelemben csütörtökön. A hóeltakarítási munkálatokban részt vettek a tartomány katasztrófa-elhárítási hálózatához tartozó vállalatok is.

Felső-Ausztria tartományban csütörtökön több nagyobb síparadicsom – köztük Dachstein-West, Krippenstein, Kasberg és Feuerkogel – továbbra is zárva maradt, néhány kisebb még működik. Habár a síszezon elején éppen a hó hiánya okozott problémát, most ennek éppen az ellenkezője, egyes helyeken túl sok hó esett.

Havas útzárnál emberek egy hóviharban az ausztriai St. Christoph am Arlberg térségében lévő Arlberg-hágónál (Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna)

Halálos áldozatokat is követelet az időjárás

Az Ausztriába látogatók térségenként meglehetősen eltérő körülményeket tapasztalhatnak, hangsúlyozta Markus Achleitner, a tartományi tanács gazdaságért és turizmusért felelős tagja, valamint elmondta azt is, hogy míg az alpesi síterületeken hótömegekkel és lavinaveszéllyel kell küzdeni, más területeken – úgymint Hochficht, Kirchschlag, Sternstein és Forsteralm – jók a körülmények, a biztonság azonban mindennél fontosabb.

A hétvége óta legalább heten haltak meg Ausztriában az erős havazás miatt, köztük több olyan síelő, akik elsüllyedtek a mély hóban, többeket pedig lavina sodort el.

A nem szűnő havazásnak negatív hatása van a téli turizmusra is, az osztrák gazdasági kamara szerint rövid határidő alatt 50 százalékkal kevesebb a vendégfoglalás Ausztriában.

Magyar síelők is életveszélyes helyzetbe kerültek Ausztriában

Zell am See mellett, a folyamatos figyelmeztetések ellenére a négy magyar lement a kijelölt pályáról, más külföldi síelőkkel együtt, egy idő után elakadtak, és a hegyen ragadtak. 12 hegyi mentő mászott fel értük. Az eset után ismét figyelmeztetést adtak ki az osztrák hatóságok, hogy nagyon könnyű most bajba kerülni a hegyekben, ha valaki nem tartja be a biztonsági szabályokat.

Az M1-nek nyilatkozó ausztriai magyarok beszámolója alapján elmondható, hogy szinte folyamatosan havazik a magasabban fekvő területeken. A több méteres hó torlaszokat emel, annak súlya is jelentős, így a hó eltakarítása is nehézkes.