Síelőket sodort el a lavina Ausztriában

 

Meghalt két német síelő, miután a lavina elsodorta őket, egy svájci snowboardos pedig letért a kijelölt pályáról és a vastag hó alatt lelte halálát az ausztriai Voralbergben. Salzburg tartományban több ezer turista képtelen elhagyni a jelentősebb alpesi üdülőhelyeket a heves havazás miatt. Szombat óta mintegy félméteres hó esett az Alpok nyugati részén, és magas szintű a lavinaveszély, ami az ötfokozatú skálán a második legmagasabb szintű jelzés.

Voralberg tartományban két német síelő elhagyta a kijelölt pályát, amikor a lavina elsodorta őket. Mindkét esetben a mentőalakulatnak sikerült ugyan kiásni a síelőket a hó alól, de újraéleszteni már nem tudták őket. Szintén Voralbergben vasárnap egy svájci snowboardos egy kanyarban letért a pályáról, majd egy meredélyről fejjel előre a vastag hótakaróba csapódott, ahol meghalt.

Salzburg tartományban vasárnap délutánig mintegy 12 ezer turistát zárt el a hó a Saalbach-Hinterglemm üdülőhelyen, ahol a hatóságok irányított robbantásokkal igyekeznek csökkenteni a lavinaveszélyt. Obertauernben az utakat ugyan lezárták, de helyi katasztrófavédelem konvojt szervezett azoknak a turistáknak, akik vasárnap délutánig el akarták hagyni a területet.

A télies időjárás Ausztria más vidékein is gondot okozott az utakon, valamint a vasúton, illetve akadozott az energiaellátás a meghibásodott távvezetékek miatt.