Tűz ütött ki egy lengyelországi szabadulószobában

 

Öt tinédzserkorú lány vesztette életét, egy férfi pedig megsebesült pénteken egy szabadulószobában kitört tűzvész következtében az észak-lengyelországi Koszalinban.

A tűz egy kétszintes házban keletkezett délután öt óra tájban. A zárt szabadulószobában bekövetkezett haláleseteket azután fedezték fel, hogy a tűzoltók elfojtották az épületben a lángokat.

Mint utólag kiderült, a szabaduló játékban résztvevő, még ki nem szabadult lányok szénmonoxid-mérgezésben lelték halálukat. Mindegyikük tizenöt éves volt, egyikük születésnapját ünnepelték. Egy huszonöt esztendős férfit – aki a tűzvész idején az épületben tartózkodott – égési sérülésekkel kórházba szállították. A nyomozók nem tudták rögtön kihallgatni őt az eset körülményeiről.

Joachim Brudzinski lengyel belügyminiszter a tragédia után utasítást adott arra, hogy az ország egész területén tűzvédelmi riasztóberendzéseket szereljenek fel a szabadulószobákkal rendelkező helyiségekben. Bejelentette, hogy a minisztérium pénzsegélyben részesíti az áldozatok családjait.

Öt tinédzser lány az áldozatok között (Fotó: EPA/Marcin Bielecki)

Vasárnapra gyásznapot hirdettek a városban

Andrzej Duda államfő és Mateusz Morawiecki miniszterelnök külön-külön Twitter-bejegyzésben fejezte ki részvétét a tragédia miatt az áldozatok hozzátartozóinak.

Piotr Jedlinski koszalini polgármester vasárnapra gyásznapot hirdetett a városban. Lemondták a kulturális eseményeket, és Edward Dajczak püspök déli 12 órakor szentmisét mutat be a koszalini székesegyházban az áldozatokért és családjaikért.