Hatalmas pusztítást végzett a szökőár Indonéziában

 

Szökőár pusztított Indonézia nyugati részén. Legalább 222 ember meghalt, és 843 megsérült, legalább 28 ember eltűnt, és sok épületben károk keletkeztek – közölte az indonéziai katasztrófavédelem.

A cunami helyi idő szerint szombat este fél tíz körül keletkezett a Jáva és Szumátra szigetek közötti Szunda-szoros térségében, Banten és Lampung tartományokat érintette.

Az áldozatok többsége belföldi turista, a legtöbben, 33-an Banten tartomány Pandeglang térségében vesztették életüket.


INDONESIA TSUNAMI

Sutopo Purwo Nugroho, a katasztrófavédelem szóvivője közölte: a szökőárt vélhetően a szorosban lévő Krakatau vulkán kitörése, és az azt követő víz alatti földcsuszamlás váltotta ki. A cunami erejéhez a telihold miatti dagály is hozzájárulhatott – jegyezték meg katasztrófavédelmi tisztviselők.

Az indonéziai fővárostól, Jakartától mintegy 200 kilométerre fekvő vulkán június óta több alkalommal is kitört. Pénteken 400 méteres magasságba lövellt hamufelhőket, az indonéziai geológiai ügynökség azt tanácsolta, hogy senki se közelítse meg a tűzhányó kráterének 2 kilométeres körzetét.

 

Felkerült a közösségi médiára egy videofelvétel, amelyen a Banten tartománybeli Tanjung Lesung városban a szökőár lesújt egy tengerparti koncert résztvevőire. Egy áramszolgáltató vállalat mintegy 260 alkalmazottja és hozzátartozóik szórakoztak a parton, amikor a víztömeg elárasztotta a területet, és romba döntötte a színpadot és a többi építményt. Az emberek rémülten próbáltak menekülni a felvételen. Csak ezen a helyen 33 ember vesztette életét, 13 pedig eltűnt.

Beszámolók szerint egyes helyeken csaknem 20 méteres magassággal ért partot az árhullám. A Hszinhua kínai hírügynökség jelentése szerint Lampung tartományban több mint 100 épület összedőlt, sokan a romok alatt rekedtek.

A legfrissebb hivatalos összesítés szerint 430 otthonban, 9 szállodában és 10 hajóban keletkeztek súlyos károk.

A hatóságok szerint félő, hogy az áldozatok száma nőni fog.

Indonéziában legutóbb szeptemberben pusztított természeti katasztrófa: Celebesz szigetét rázta meg egy 7,5-ös erősségű földrengés, az azt követő szökőár következtében több mint 2 ezren haltak meg és mintegy 4600-an szenvedtek sérüléseket.

A természeti katasztrófa nyomán az ENSZ humanitárius segítségnyújtást ajánlott fel az indonéziai kormánynak. „Különleges katasztrófaelhárító csapataink vannak a helyszínen, amelyek évek óta együttműködnek Indonéziával azért, hogy készen álljon az ilyen katasztrófákra” – mondta Genfben Herve Verhoosel, az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) szóvivője.