Vonatszerencsétlenség történt Ankarában, többen meghaltak

 

Először frontálisan egy pályaellenőrző mozdonynak, majd egy felüljáró pillérének ütközött egy szuperexpressz csütörtök reggel Ankarában, a balesetben kilenc ember meghalt, beleértve három mozdonyvezetőt, 47-en pedig megsérültek, köztük ketten súlyosan – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

Vasip Sahin ankarai kormányzó elmondta: az ütközések hatására a vonat három kocsija felborult, a gyalogos-felüljáró pedig ráomlott a szerelvényre. Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter azt közölte, hogy 34 embert ápolnak kórházban.

A szerelvényre előzetesen 206-an váltottak jegyet.

A Török Államvasutak (TCDD) három alkalmazottját gyanúsítottként őrizetbe vette a rendőrség.

Egymásra torlódott vasúti kocsik Ankarában, ahol pályaellenőrző mozdonynak ütközött egy gyorsvonat 2018. december 13-án. A vonat nekiütközött egy felüljárópillérnek is, majd ráomlott a gyalogos-felüljáró. Az ütközés hatására a gyorsvonat két kocsija felborult. A balesetben legkevesebb négyen meghaltak és 43-an megsérültek. MTI/EPA

Pályaellenőrző mozdonynak ütközött egy gyorsvonat Ankarában (Fotó: MTI/EPA)

A gyorsvonat a Törökország középső részén fekvő Konya városba indult a nagysebességű vasúthálózat ankarai főpályaudvaráról. A baleset 7,5 kilométer megtétele után, a török főváros nyugati részén található Marsandiz állomásnál történt, ahol az érintett járat a menetrend szerint nem áll meg. A nagysebességű gyorsvonatok városon belül az előírásnak megfelelően viszonylag lassan haladnak, városon kívül azonban az utazósebességük eléri az óránkénti 250 kilométert.

A török hírtelevíziók felvételein mentőalakulatokat lehet látni a helyszínen, ahol a kisiklott vagonok a leomlott felüljáró alá szorultak.

Az ankarai főügyészség nyomozást indított. A közlekedési minisztérium közleményében leszögezte: a szerencsétlenséget okozó pályaellenőrző mozdonynak nem lett volna szabad azonos vágányon haladnia a gyorsvonattal.

Cahit Turhan török közlekedési miniszter később újságírókkal közölte, hogy a történtekkor a pályaellenőrző mozdony már visszatérőben volt a sínek felülvizsgálatából.

A hatósági vizsgálat folytatódik. Az illetékesek áttanulmányozzák egyebek mellett a köztéri kamerák felvételeit, valamint a vonat úgynevezett fekete dobozának adatait is.