Többen meghaltak egy Európába tartó hajón Líbia partjainál

 

Tizenöten meghaltak Líbia partjainál egy Európába tartó hajó fedélzetén, mert nem volt elegendő vizük és élelmük – közölték hírügynökségek kedden szemtanúkra hivatkozva.

A hajó egyik túlélője szerint az emberek a nyugat-líbiai Szabráta városából indultak, és hajójuk tizenkét napig hánykolódott a tengeren élelem és víz nélkül. A huszonöt utasból tizenöt meghalt, a többiek pedig legyengült állapotban jutottak vissza a partra, ahol a helyiek értesítették a hatóságokat.

Líbia nyugati partja az egyik fő kiindulási pont az Európába igyekvő emberek, főleg fekete-afrikaiak számára.

Az unió határvédelmi ügynöksége, a Frontex novemberi jelentése szerint a Földközi-tenger középső medencéjében kialakult, főként Olaszországot érintő migrációs útvonalon a tavalyihoz viszonyítva mintegy 87 százalékkal, 800-ra csökkent októberben a sikeresen átkelő emberek száma. Ezen az útvonalon idén mintegy 21 600 bevándorló érkezett, 81 százalékkal kevesebb, mint tavaly.

A líbiai hatóságok több embercsempész-hálózatot számoltak fel és az Európai Unió is segítséget nyújt a líbiai parti őrségnek az embercsempészek tevékenységének felszámolása és így a menekültáradat feltartóztatása érdekében.

A címlapkép illusztráció.