Sebesen terjedő tűzvészek pusztítanak Kaliforniában

 

Az amerikai televíziók helyszíni tudósításai szerint percenként mintegy 80 focipálya nagyságú terület esik a lángok martalékává az állam északi vidékein – az első tüzek csütörtökön reggel lobbantak lángra, a kaliforniai fővárostól, Sacramentótól északra.

Gavin Newsom kormányzóhelyettes – akit kedden választottak meg az állam kormányzójává – három északi megyében rendkívüli állapotot hirdetett. Megkezdték egyes települések kiürítését, a 27 ezer lelket számláló Paradise városkát – ahol öt ember súlyosan megégett – teljesen evakuálták. „Ez a tűzvész nagyon veszélyes, tessék elhagyni a lakóhelyeket” – üzente Twitter-bejegyzésében a kaliforniai erdészeti és tűzvédelmi hivatal.

Lángok martalékává válik egy épület és egy autó a kaliforniai Buttle megyei Paradise közelében pusztító erdőtűzben 2018. november 8-án (Fotó: MTI/EPA/Peter Dasilva)

A CBS televízió helyi híradója szerint az északi Butte megyében a lángok lakóházakat pusztítottak el, sok helyütt megszűnt az áramszolgáltatás és a tűzvész a létfontosságú infrastruktúrát veszélyezteti. Lángokban állnak nemzeti parkok és védett erdőségek. Bár a tűz egyelőre északon pusztít, várhatóan déli irányban, a Yosemite nemzeti park felé terjed tovább. Az alacsony páratartalom és az erős szél miatt gyorsan terjedő lángokkal 500 tűzoltó vette fel a harcot. Az északi vidékeken pusztító tűzvésztől függetlenül lángra lobbant a Los Angeleshez közeli San Fernando-völgy egy része is.

Egy város megsemmisült, ezreket evakuálnak egy másikból 

Elérte az észak-kaliforniai Chico város peremét a térségben rohamos gyorsasággal terjedő erdőtűz, ezrek menekülnek az erős szél által táplált lángok elől, amelyek elpusztították már a közeli, Paradise nevű kisvárost. A tűzoltóság kötelező evakuálást rendelt el a Paradise-nál jóval nagyobb, 93 ezer lakosú Chicóban, amely 145 kilométerre északra fekszik Sacramentótól. A lángok gyors terjedését elősegíti az óránkénti 56 kilométeres sebességgel fújó szél és a száraz levegő, továbbá az, hogy több csapadékmentes hónap miatt teljesen száraz az aljnövényzet és a talaj.

Erdőtűz pusztít a kaliforniai Buttle megyei Paradise közelében 2018. november 8-án (Fotó: MTI/EPA/Peter Dasilva)

A kaliforniai fővárostól, Sacramentótól északra csütörtök hajnalban kezdődött tűz akadálytalanul terjed nyugati irányban, és egyelőre nem tudják megfékezni. A tűz csütörtök hajnali keletkezésétől aznap sötétedésig 73 négyzetkilométernyi terület vált a lángok martalékává. A 26 ezer lakosú Paradise szinte teljesen megsemmisült, lakóházak, iskolák, bevásárlóközpontok, éttermek és idősotthonok égtek le teljesen. „A város elpusztult, minden megsemmisült. Nem sok dolog maradt épen” – fogalmazott Scott Maclean, a kaliforniai erdőgazdálkodás és tűzvédelmi hivatal szóvivője.

A tűz szerinte olyan gyorsan terjedt és terebélyesedett, hogy sokak nem tudtak elmenekülni. Meg nem határozott számú civil és tűzoltó sérült meg, de napokba telik, míg tisztázzák, hogy vannak-e halálos áldozatok is – mondta MacLean. Paradise hegygerincen fekszik, és mivel kevés út vezet ki onnan, a menekülési lehetőségek is korlátozottak voltak. A tűzvész miatti közúti balesetek megbénították a forgalmat, az emberek – az úton hagyva autóikat – fejvesztve menekültek gyerekeikkel és házi kedvenceikkel együtt a futótűzként terjedő lángok elől.

Erdőtűz pusztít a kaliforniai a Buttle megyei Paradise közelében 2018. november 8-án (Fotó: MTI/EPA/Peter Dasilva)

Kaotikus állapotok alakultak ki, sajtóértesülések szerint egy várandós asszony vajúdni kezdett az ottrekedt gépkocsijában. A helyszínre érkező mentőcsapatok bulldózerekkel tették szabaddá az otthagyott gépkocsiktól a helyi kórházhoz vezető utat, hogy ki tudják menekíteni a betegeket a lángra kapott épületből. A kórház időközben teljesen leégett. Gavin Newsom helyettes kormányzó – akit kedden választottak meg az állam kormányzójává – három északi megyében rendkívüli állapotot hirdetett ki. Az erdőtüzek tekintetében az idei év volt az egyik legsúlyosabb az Egyesült Államok legnépesebb államában, több tűzvész pusztított, de a mostani a legsúlyosabb közülük.