Tovább szedi áldozatait az ítéletidő Olaszországban

 

Akár november közepéig is folytatódhat a szélsőséges időjárás Olaszországban – ezt mutatják a friss előrejelzések. Az elmúlt tíz napban csaknem harmincan haltak meg a szélviharok, felhőszakadások, villámáradások miatt. A túlélők, illetve a tévéstábok drámai felvételeket rögzítenek a természeti katasztrófák által sújtott településeken. A takarítás és a károk elhárítása évekig is eltarthat – közölte az M1 Híradója.

Folyamatosan zajlik a romeltakarítás az észak-olaszországi Veneto tartományban, a munkagépek elsőként a hidakat és az utakat teszik rendbe. A Dolomitok szívében óriási pusztítást végzett a szélvihar, a helyiek azt mondják, ötven éve nem tapasztaltak ilyen ítéletidőt.

A tartományban mintegy százezer hektárnyi erdőt is letarolt a helyenként 180 kilométer per órás erejű orkán. Az olasz belügyminiszter vasárnap a térségbe utazott. Matteo Salvini élesen bírálta az előző kormányt, amely szerinte elhanyagolta a környezetvédelmet. Kormánya nevében támogatást ígért a bajba jutott településeknek.

250 millió euró áll rendelkezésre, a katasztrófa sújtotta északi és déli közösségek megsegítésére, de megpróbálunk újabb forrásokat is találni – mondta Matteo Salvini.

Vízzel elárasztott épület a szicíliai Palermo közelében lévő Casteldaccia településen (Fotó: MTI/EPA/Igor Petyx)

Szicíliában a hétvégén a csendőrök is mentették az embereket. Palermo környékén folyóként hömpölygött a víz az úttesten. A heves esőzések több településen is villámáradásokat okoztak. Casteldacciában az iszapos áradat betört egy víkendházba, ahol két család 12 tagja közül többen a vízbe fulladtak.

A tűzoltók szerint a bentlévőknek esélyük sem volt a menekülésre. Az egyik rokonnak azonban csodával határos módon sikerült kijutnia az épületből.

Az iskolák és az üzletek egyelőre zárva tartanak a katasztrófa sújtotta térségekben.