Többen meghaltak és eltűntek Mallorcán

 

Legkevesebben öten meghaltak, és többen eltűntek a spanyolországi Mallorca szigetén a hirtelen jött heves esőzések okozta erős áradások miatt szerdára virradó éjjel – az özönvízszerű felhőszakadás a sziget keleti részét, elsősorban Sant Llorenç des Cardassar települést érintette; az áldozatok közül négyen ennek a falunak a lakosai voltak.

Mateu Puigrós polgármester az Antena3 televízió reggeli műsorában elmondta: kedden késő délután kezdett zuhogni, és akkor még senki sem gondolta, hogy ilyen komoly áradásokat okozhat. Megerősítette: öten veszítették életüket, öten eltűntek. 25 embert kellett kimenteni az éjszaka folyamán, és hárman kerültek kórházba.

Csaknem százan töltötték az éjszakát a közeli város, Manacor sportközpontjában, és több más ideiglenes szálláshelyet is megnyitottak azoknak, akiknek lakhelyét elárasztották vagy megközelíthetetlenné tették a megduzzadt és kiöntött folyók, patakok, amelyek erejét mutatja, hogy járműveket sodortak el.

A mallorcai helyi kormányzat arról is tájékoztatott, hogy kilenc autóutat le kellett zárni a szigeten. Pedro Sánchez spanyol kormányfő Twitter-oldalán közzétett reggeli bejegyzésében szolidaritását fejezte ki a „tragikus áradások” halálos áldozatai és minden érintett hozzátartozója felé. A szigeten zajló mentésben a katonaság is közreműködik.