Szökőár és földrengés pusztított Indonéziában

 

A legfrissebb összesítések szerint 384 halottja és több száz sérültje van az indonéziai Celebeszt megrázó földrengésnek és az azt követő szökőárnak – közölte a helyi katasztrófavédelem szombaton.

Sok embert eltűntként tartanak nyilván, 540 pedig súlyosan megsérült – mondta el Sutopo Purwo Nugroho katasztrófavédelmi szóvivő.  Joko Widodo indonéziai elnök együttérzéséről biztosította az áldozatok hozzátartozóit és az érintetteket.

A hatóságok attól tartanak, hogy a halottak száma tovább emelkedhet, miután számos ember eltűnt vagy a romok alatt rekedt, és még csak a 350 ezer lakosú Paluból ismernek adatokat.

Egyelőre nem tudni annak a több száz embernek a sorsáról, akik egy évente megrendezett tengerparti fesztiválra készültek Paluban – mondta el a szóvivő. Az ünnepségsorozat péntek éjjel kezdődött volna – tette hozzá.

A városban sok épület – boltok, egy hotel és egy kórház – omlott össze a katasztrófában. A földdel vált egyenlővé Palu legnagyobb bevásárlóközpontja is, többen a romok alatt rekedhettek.

A szóvivő jelentős károkról számolt be; a természeti csapás után több ezer épület romokban hever, és hidakat mosott el az ár. A palui repülőteret lezárták, mert a kifutópályája és az irányítótornya is megrongálódott. A földrengés és a szökőár elvágta a várost a külvilágtól: az áramkimaradás miatt megszakadtak a kommunikációs vonalak, a városból délre és keletre vezető utak használhatatlanná váltak. Mindez nehezíti a mentést és a segélyezést.

Pénteken először egy 5,9-es, majd egy 7,4-es erősségű földrengés rázta meg Celebesz szigetének középső részét, a rengések miatt csaknem három méter magas szökőár alakult ki. A földrengés fészke a felszínhez közel, alig 10 kilométer mélyen volt, Donggala városától mintegy 50 kilométerre északnyugatra. Szombat reggelig több kisebb utórengést regisztráltak.

A földrengés epicentrumához közelebb fekvő Donggalából még nem érkezett hír. A városban és közvetlen környékén csaknem háromszázezren laknak.

A hozzávetőleg 17 ezer szigetből álló Indonézia a mintegy 40 ezer kilométer hosszú, úgynevezett csendes-óceáni tűzgyűrű mentén fekszik, ahol az átlagosnál sokkal több a földrengés és a vulkánkitörés. Legutóbb augusztusban pusztítottak sorozatos földrengések az indonéz Lombok és Sumbawa szigeteken, a halálos áldozatok száma meghaladta az ötszázat.