Leszakadt egy autópályahíd Genovánál

 

A legfrissebb közlések szerint az A10-es autópálya Morandi nevű hídjának 80 méter hosszú szakasza zuhant 50 méteres mélységbe felhőszakadáskor. Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter közlése szerint 30 körül van a hídomlás halálos áldozatainak száma, és sok a súlyos sérült.

Cikkünkben a keddi információkat olvashatja, a témában folyamatosan frissülő, szerdai anyagunkat itt találja!

Leszakadt az A10-es autópálya egyik hídjának egy része – jelentette az olasz mentőkre hivatkozva az Adnkronos hírügynökség.

A Sky TG24 olasz hírtelevízió azt jelentette, hogy a Morandi híd 200 méteres, egy folyó és egy ipari övezet fölött átívelő szakasza omlott le. Az olasz rendőrség a Twitteren azt közölte, hogy hirtelen heves vihar támadt, mielőtt az építmény összedőlt.

Az A10-es autópálya leszakadt hídja Genova közelében (Fotó: MTI/EPALuca Zennaro)

Az A10-es autópálya leszakadt hídja Genova közelében (Fotó: MTI/EPALuca Zennaro)

Az olasz közlekedési miniszter, Danino Toninelli hatalmas tragédiának nevezte a balesetet. Egy szemtanú a Reuters hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy nyolc vagy kilenc járművet látott a hídon, amikor a baleset történt, amelyet apokaliptikusként írt le.

Az A10-es autópálya leszakadt hídja Genova közelében (Fotó: MTI/EPALuca Zennaro)

Az A10-es autópálya leszakadt hídja Genova közelében (Fotó: MTI/EPALuca Zennaro)

Kétszáz tűzoltó vonult ki a mentéshez. Közlésük szerint félő, hogy gázvezetékek is megsérültek a leomló hídtól. Egyes hírek szerint két áldozatot sikerült élve kimenteni a törmelék alól, őket helikopterrel vitték kórházba.

Az autópályahíd a francia határ közelében van, üdülőhelyekhez is vezet. A forgalom élénk volt a balesetkor, mivel szerdán munkaszüneti ünnepnap lesz Olaszországban.

Mentőalakulatok tagjai az A10-es autópálya leszakadt hídjának romjai között (Fotó: MTI/EPALuca Zennaro)

Mentőalakulatok tagjai az A10-es autópálya leszakadt hídjának romjai között (Fotó: MTI/EPALuca Zennaro)

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök közölte, hogy Genovába utazik, Elisabetta Trenta védelmi miniszter felajánlotta a hadsereg segítségét a mentésben.

Az A10 a francia határon fekvő Ventimiglával köti össze Genovát. A Morandi hidat 1967-ben avatták fel. 90 méter magas és egy kilométer hosszú. Két pillér közti legnagyobb távolsága 200 méter. A hatóságok első feltételezése szerint szerkezeti gyengeség okozhatta a tragédiát.

Nincs magyar érintettje a genovai tragédiának

A jelenlegi információk alapján nincs magyar érintettje a genovai hídomlásnak – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium kedd délután az MTI-vel, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy még tartanak a mentési munkálatok az autópályán.

A közleményben azt írták: a milánói magyar főkonzulátus folyamatos kapcsolatban áll az illetékes olasz hatóságokkal és kórházakkal.

Áder János részvéttáviratot küldött az olasz köztársasági elnöknek

A köztársasági elnök Sergio Mattarella olasz államfőnek a Genovánál történt katasztrófa miatt fejezte ki részvétét, ahol kedden, súlyos viharok után omlott le az A10-es autópályán a Morandi híd egy része.

A Köztársasági Elnöki Hivatal által az MTI-hez eljuttatott levél szerint Áder János mély megrendüléssel értesült a tragédiáról, amely számos emberéletet követelt. Áder János államfő őszinte részvétét és együttérzését fejezte ki olasz kollégájának és az elhunytak hozzátartozóinak, a sérülteknek pedig mielőbbi felgyógyulást kívánt.

Emmanuel Macron francia elnök – aki jelenleg Franciaország déli részén lévő elnöki rezidenciában tartózkodik – már kedden koradélután telefonon beszélt Giuseppe Conte olasz kormányfővel, Twitter-üzenetben felajánlotta országa segítségét a mentésben, továbbá részvétét nyilvánította az áldozatok hozzátartozóinak.

Részvétét tolmácsolta az áldozatok hozzátartozóinak, illetve az olasz vezetőknek Angela Merkel német kancellár és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is.