Stabilizálták az erdőtüzet Valenciában

 

Stabilizálták a nagy kiterjedésű erdőtüzet a kelet-spanyolországi tartományban, ahol a tűz miatt kitelepített lakosok pénteken elkezdhettek visszatérni a házakba. Hivatalos adatok szerint a lángok több mint 3270 hektárnyi területet pusztítottak el a főként erdős, hegyvidéki térségben.

Llutxent, Gandía és Pinet települések közelében mintegy ötven, a lakott területektől távolabb fekvő házban keletkezett kár, némelyik teljesen kiégett. Az érintett környékről még keddre és szerdára virradó éjjel evakuálták a lakókat, összesen több mint 2600 embert.

A többség hétvégi házát, nyaralóját hagyta hátra, azonban voltak, akik egyetlen lakhelyük miatt izgultak napokon át az ideiglenes szálláshelyeken, sportközpontokban, szállodákban. Elsődleges azok segítése, akik mindenüket elvesztették – mondta a helyszínen Ximo Puig, a valenciai autonóm közösség elnöke  újságíróknak.

Ugyan stabilizálták és körülhatárolták a tűzvészt, de oltása még tart. A korábbi 31 légi járműből már csak kettő segít a munkálatokban, és 700-ről mintegy 100-ra csökkent a közreműködő tűzoltók és erdészek száma. A távozó egységeket tapssal búcsúztatták a helyiek.

A térségben öt éve nem volt ilyen nagyságú erdőtűz, amelyet az első szakértői vélemények szerint egy villámcsapás okozott.