Erdőtüzek pusztítanak világszerte

 

A svéd hadsereg már bombával is próbálja oltani az erdőtüzeket. Vannak ugyanis olyan helyek, ahová a tűzoltók nem tudnak eljutni, de mindenképpen meg kell fékezni a lángokat. A légierő egy lőtér közelében vetette be azt a rendhagyó módszert – hogy elkerüljék a még nagyobb bajt –, hogy az ott tárolt lőszereket felrobbantsák. De tüzek pusztítanak Szicíliában és a tengeren túlon is – közölte az M1 Híradója.

A svéd légierő harci repülőgépei különleges bombával próbálták eloltani az erdőtüzet az országban. Olyan területet bombáztak, amelyet a tűzoltók nem, vagy csak nehezen tudnának megközelíteni. A svéd Gripenek 3000 méteres magasságból dobták le lézer- és GPS-vezérlésű bombáikat.

A robbanás elvonja az oxigént, így a lökéshullám miatt 100 méteres körben kialudnak a lángok. A tűzoltók szerint az első próbabombázás sikeres volt, de ez egy olyan módszer, amelyet csak vészforgatókönyv esetén vetnek be. Egy katonai gyakorlópályát kellett megvédeniük a lángoktól, nehogy az ott tárolt lőszerek felrobbanjanak. Svédország-szerte negyven helyen ég az erdő.

Speciális repülőgépekkel oltják az erdőtüzet Szicíliában, Palermo környékén. Több helyen is ég a tűz, a rendőrség azt vizsgálja, mitől lobbantak fel mindenhol szinte egy időben a lángok.

Egyelőre megállíthatatlanul tombol az erdőtűz Kaliforniában is. A San Jacinto hegységben található településeket körbekerítették a lángok. 12 ezer ember kitelepítését rendelték el a hatóságok. A lángok megközelítik a lakóházakat is, több épület vált már a tűz martalékává.

A lángokat speciális oltóanyaggal, repülőből is oltják, illetve helikopterek szállnak a tűz fölé, és egy tartályból vizet szórnak le a magasból. A rendőrség egy embert már őrizetbe vett, akiről azt gyanítják, hogy szándékosan gyújtogatott.

A címlapkép illusztráció.