Meglátogatta a katasztrófa sújtotta Nyugat-Japánt a japán kormányfő

 

A múlt hét második fele óta tartó heves esőzések kiváltotta áradások és földcsuszamlások a legfrissebb értesülések szerint mintegy 176 halálos áldozatot követeltek.

Abe Sindzó útjának első állomásaként az egyik legtöbb kárt szenvedett Okajama prefektúrába érkezett. Szuga Josihide, a japán kormány főtitkára elmondta: a miniszterelnök meglátogat egy evakuációs központot is Kurasikiben. Egyedül a város Mabicsó nevű körzetében az áradások 48 életet követeltek. A katasztrófavédelmi hatóságok szerint 15 prefektúrában kedd délutánig még mindig több mint tízezren tartózkodtak az evakuációs központokban.

30 fok feletti hőség nehezíti a helyreállítást

Emellett a mentőalakulatok több tízezer tagja a 33 Celsius fokos hőségben még mindig azon van, hogy átfésülje a katasztrófa sújtotta régiót a mintegy hatvan eltűnt után. Hirosimában 45 embernek veszett nyoma, Okajama városában pedig öt eltűntet keresnek továbbra is – jelentette az NHK közszolgálati televízió. „Felmérjük az áldozatok szükségleteit és sürgetni fogjuk a mielőbbi újjáépítést” – jelentette ki a japán kormányfő. A tokiói kabinet kedden négymilliárd dollárt ígért újjáépítési célokra azzal, hogy szükség esetén pótköltségvetést terjeszt be.

Készenlét helyet ivott a kormányfő

Abét heves bírálatok érték, mert múlt héten csütörtökön az esti órákban – a Twitteren megjelent felvételek tanúsága szerint – ivászatot rendezett pártja parlamenti képviselőivel, miközben a meteorológiai hatóságok már figyelmeztetést adtak ki Nyugat-Japánra. Az összejövetelen jelen volt Onodera Icunori nemzetvédelmi miniszter, és Fumio Kisida volt külügyminiszter is, akinek választókörzetében, Hirosimában legkevesebb hatvan életet követelt az ítéletidő.

Abe szeptemberben újraindul pártja, a Liberális Demokrata Párt (LDP) elnöki tisztségéért. A politikus népszerűségét korábban az tépázta meg, hogy kiderült: kedvezményes áron vásárolhatott állami tulajdonban lévő telket az az iskola, amelynek a felesége, Abe Akie egy ideig a tiszteletbeli igazgatója volt. A kormányfő tagadta, hogy visszaélt volna helyzetével.