Lezuhant egy francia katonai helikopter Elefántcsontparton

 

A kedden történt szerencsétlenségben egy francia katona életét vesztette, egy másik pedig súlyosan megsérült – közölték francia és elefántcsontparti katonai tisztségviselők.

A Gazelle típusú, többcélú könnyű szállító helikopter helyi idő szerint késő délután zuhant le Abidjantól nem messze egy falu közelében. A szerencsétlenség oka egyelőre nem ismert.

Az ötmilliós Abidjan Elefántcsontpart legnagyobb városa és üzleti-pénzügyi központja, amelynek nemzetközi repülőtere forgalmas légikikötő. A francia hadsereg is igénybe veszi, mert logisztikai bázist működtet az országban az iszlamista fegyveresek elleni harchoz az afrikai Száhel-övezetben. A támaszponton 950 fős francia katonai kontingens állomásozik, jelentős részük a szélsőséges csoportosulások ellen irányuló Barkhane fedőnevű műveletben vesz részt.

Október 14-én a francia hadsereg által bérelt teherszállító repülőgép zuhant a tengerbe Elefántcsontpartnál, röviddel azután, hogy felszállt az abidjani nemzetközi repülőtérről; a balesetben négy moldovai állampolgár meghalt. Két további moldovai és négy francia állampolgár sérülésekkel vészelte át a balesetet.