Felújított oldtimer repülőgép zuhant le Dél-Afrikában

 

Lezuhant kedden egy kisebb amerikai gyártmányú légcsavaros utasszállító repülőgép Dél-Afrikában, a szerencsétlenségnek három halálos áldozata és mintegy húsz sérültje van különböző sajtóinformációk szerint.

Johan Pieterse, a Tshwane mentőszolgálat szóvivője szerint a sérültek mindegyike súlyos vagy kritikus állapotban van. Sajtójelentések szerint három holland állampolgár is az áldozatok között van.

A hollandiai repülőgépmúzeum, amelyik a lezuhant repülőgépet fogadta, információk szerint a három holland áldozat itt dolgozott MTI/EPA/Sem Van Der Wal

Értesülések szerint a holland Martinair charterjárata röviddel a pretoriai Wonderboom repülőteréről történt felszállást követően zuhant le egy közeli gyárépületre.

A történteket megörökítő felvételeken látható, ahogy a Convair 340 típusú repülőgép füstcsíkot húzva emelkedett a levegőbe, majd tűnt el épületek takarásában. Pieterse szerint a gyárépület területén is találtak két sérültet. A tűzoltóság egyik szóvivője a SABC közszolgálati televíziónak elmondta: a repülőgépen közel 50 utasnak van férőhely, de kedden nem voltak ennyien a fedélzetén.

Úgy tudni, egy halott a pilóta, vagy a fedélzeti mérnök lehet, tekintettel arra, hogy a holttestet a pilótafülkében találták. A dél-afrikai repülésbiztonsági hivatal vizsgálatot indított a történtek okának kiderítésére. Az airportal.hu információi szerint maga a gép egy felújított oldtimer repülőgép, amit éppen a hollandiai repülőgépmúzeumnak készültek átadni.

A Convair 340 az 1947-1954 között gyártott CV-240 alaptípus meghosszabbított, több férőhelyes változata.