Napok óta tűz tombol Manchester közelében

 

Legalább 150 embert kellett kimenekíteni otthonából Manchester közelében egy napok óta tomboló erdőtűz miatt. A lángok az észak-angliai nagyváros közelében található lápvidéken lobbantak fel. Az égő tőzeg sűrű füsttel borította be és öntötte el a környező településeket. A tűzoltóság nagy erőkkel küzd a vasárnap fellobbant lángok ellen.

Hatalmas lánggal égő tűzgyűrű világította be a hegyoldalt szerdára virradó éjjel az észak-angliai nagyváros, Manchester közelében. A lángok a környék természeti látványosságában, a Saddleworth-lápvidéken lobbantak fel. A hat kilométer hosszúságú tűzfal pedig lassan közelít a lakott területek felé –  derült ki az M1 Híradójából.

A rendőrök éjjel lezárták az utakat az egyik közeli településen, ahová több tűzoltóautó érkezett. A község szélén megkezdték a lakók kiköltöztetését is, bár a lángoktól egyelőre nem kell tartani. Sokan azt mondják, a környéket elárasztó füst már az egészségüket is veszélyezteti.

Suddleworth térségében szerdán zárva maradtak az iskolák, a lakosságot pedig arra kérték a hatóságok, hogy ne nyissák ki az ablakokat, és ne menjenek az utcára. Szerda estig a legsúlyosabban érintett Carrbrook több mint 50 épületéből kiköltöztették a lakókat.

Tűzoltó a Nagy-Manchester megyében fekvő Carrbrook közelében pusztító tűz helyszínén 2018. június 27-én: napok óta lángol a környék mocsaras vidéke, eddig 34 házat kellett kiüríteni – a tűz környékén lévő településekben nem nyitnak ki az iskolák (MTI/EPA/Nigel Roddis)

Tűzoltó a Nagy-Manchester megyében fekvő Carrbrook közelében pusztító tűz helyszínén 2018. június 27-én: napok óta lángol a környék mocsaras vidéke, eddig 34 házat kellett kiüríteni – a tűz környékén lévő településekben nem nyitnak ki az iskolák (MTI/EPA/Nigel Roddis)

A tűzoltók napok óta nagy erőkkel próbálják megfékezni a lángokat, egyszer már sikerült eloltani a tüzet, ám rövid időn belül újra lángra kapott a szigetországot sújtó hőhullám miatt kiszáradt növényzet. A tűz eddig 800 hektárnyi területet perzselt fel. Jelenleg 75 ember oltja a lángokat a helyszínen – mondta az oltást irányító parancsnok, aki szerint az utak hiánya komoly nehézséget okoz, ezért a hadseregtől kérnek segítséget.

Azt egyelőre senki sem tudja, miért csaptak fel a lángok a lakatlan lápvidéken vasárnap. A tüzet akkor sikerült gyorsan eloltani, ám a terület hétfőn újra kigyulladt – vélhetően a száraz tőzeg egy része a felszín alatt izzott tovább. A lángok ezután már gyorsan terjedtek a szél és a szigetországban szokatlan szárazság miatt.

Az Egyesült Királyságot ugyanis rendkívüli hőhullám sújtja ezekben a napokban. A brit tengerparti üdülőhelyeket és a strandokat is megszállták a hűsölni vágyók. A  meteorológiai szolgálat az egészségügyi kockázatok miatt hőségriasztást adott ki,  amely csütörtök estig biztosan érvényben marad. Az előrejelzések szerint azonban a 30 Celsius fokot meghaladó hőség a hét végéig is kitarthat, mielőtt lassan enyhülni kezdene az idő.