Ezreket kellett kitelepíteni bozóttűz miatt Coloradóban

 

Egy nap alatt csaknem kétszer akkora területre, mintegy 7 ezer hektárra terjedt ki az Egyesült Államok Colorado államának délnyugati részén tomboló bozóttűz; a lángok miatt ezreket kellett kitelepíteni - mondták el helyi tisztségviselők hétfőn.

A lángokkal harcoló több mint 800 tűzoltó munkáját a szárazság és az erős széllökések nehezítik. A coloradói bozóttűz eddig csaknem 7 ezer hektárnyi területet égetett fel Durangótól északra. Az illetékes hatóságok szerint a tüzet eddig 10 százalékban sikerült megfékezni. Légi felvételek arról tanúskodtak, hogy szombat kora reggel még csak feleakkora – 3640 hektár – volt a tűz kiterjedése. Összesen 2000 házból kellett kiköltözniük az ott élőknek a hatóságok által elrendelt kötelező kitelepítés miatt – mondta el Megan Graham válságkezelési szóvivő.

Egyelőre egyetlen épületet sem emésztett el a tűz, de több házat már néhány száz méterre megközelített. Az amerikai meteorológiai szolgálat Utah, Colorado, Új-Mexikó és Arizona államban is vörös riasztást rendelt el tűzveszély miatt. 2017-ben csaknem rekordnagyságú, 4 millió hektáros terület lett az enyészeté a bozóttüzek miatt az Egyesült Államokban – tudatta a Nemzeti Ügynökségközi Koordinációs Központ.