Lőszerrobbanás történt Bagdadban

 

Legalább 18 ember meghalt és több mint 90-en megsebesültek egy lőszerrobbanásban Bagdad észak-keleti, Szadrváros nevű kerületében, egy síita mecset közelében. A lőszert az istentiszteleti helyszínen tárolták, átszállításakor robbant be – közölte egy iraki rendőrforrás.

A robbanás következményeiről készült, világhálóra feltöltött felvételeken teljesen megsemmisült épületek és gépjárművek láthatóak. Előzetes értesülések szerint legalább 15 ház dőlt össze, és félő, hogy sok lakos a romok alatt rekedt.

A robbanás helyszínéről felszálló gomolygó füstöt kilométerekről is lehetett látni. Az iraki belügyminisztérium rövid tájékoztatása szerint a tragédiához közeli mecsetben tárolt lőszerek robbantak fel, amikor épen egy autóba szállították át. A hatóságok nyomozást indítottak a robbanás körülményeinek kivizsgálására.

Az állami televízió korábban civilek elleni támadásként számolt be a történtekről. Szadrváros Muktada asz-Szadr befolyásos síita hitszónok hátországa, akinek politikai szövetsége nyerte az Iszlám Állam terrorszervezet feletti győzelem 2017 decemberi iraki bejelentését követő első parlamenti választásokat májusban.