Emelkedett a guatemalai vulkánkitörés halálos áldozatainak száma

 

A legfrissebb hírek szerint már 69 halálos áldozata van a vulkánkitörésnek Guatemalában. Több százan megsebesültek és sokan eltűntek. A tűzoltók és katonák továbbra is keresik a túlélőket, ugyanis a tűzhányó környékén több települést is vastagon belepett a vulkáni hamu és törmelék. Több ezer embert kellett kimenekíteni, akiket ideiglenes menedékhelyeken szállásoltak el.

Még mindig az esetleges túlélők után kutatnak a tűzoltók és katonák a guatemalai El Rodeo városában. A Fuego vulkán itt okozta a legnagyobb pusztítást. Az úgynevezett piroklasztikus áradat, vagyis a forró gáz, a hamu és vulkáni törmelék vastagon beborította a települést. Sokan bennégtek otthonaikban.

A mentést hétfőn átmenetileg felfüggesztették egy újabb kisebb kitörés miatt, de később folytathatták a munkát szakemberek. A Guatemalai elnök is a településre látogatott, ahol túlélőkkel is találkozott.

A hatóságok több ezer embert evakuáltak a térségből, akiket ideiglenes menedékhelyeken szállásoltak el.

A Fuego hétfőn lenyugodott, a szakemberek szerint egyelőre nem várható újabb kitörés. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a környéken élők fellélegezhetnek. Elég egy kis eső ahhoz, hogy a környéken lerakódott rengeteg hamu és vulkáni kőzet a vízzel keveredve iszapárként pusztítson tovább.

A Fuego vulkán Guatemala 32 tűzhányója közül a legaktívabb. 1524 óta több mint 60-szor tört ki, idén pedig már másodjára. De a mostanihoz hasonló pusztítást utoljára több mint 40 éve okozott.