Halálos áldozatokat is követelt a guatemalai Fuego vulkán

 

A guatemalai törvényszéki tudományok intézete igazgatójának hétfői tájékoztatása szerint 62-ra emelkedett a Fuego (Tűz) vulkán áldozatainak száma: mintegy 300 sérültet tartanak számon, a kitörés csaknem 2 millió embert érint – a tűzhányó környékén lévő településeket vastagon beborította a hamu, egy várost elöntött a láva; a Fuego Guatemala 32 vulkánja közül a legaktívabb, a mostanihoz hasonló pusztítást utoljára negyvennégy éve okozott.

Csaknem tíz kilométer magasra lövell hamut, követeket és sűrű füstöt a Fuego vulkán. A fővárostól, Guatemalavárostól negyven kilométerre fekvő tűzhányó vasárnap tört ki. Az úgynevezett vulkáni lahas, vagyis hamu- és törmelékáradat másodpercek alatt terjedt szét a térségben, vastagon beborítva a környező utakat.

Egyes településeket szinte teljesen ellepett a vulkáni hamu. Az emberek kétségbeesetten próbáltak menekülni, de a katasztrófa nagyon gyorsan történt, többen bennégtek saját házaikban, amikor a vulkánból feltörő lávafolyam elöntött egy várost.

Több száz rendőrtiszt, katona és tűzoltó sietett a vulkánhoz közeli településekre, hogy segítsenek a bajba jutottakon. Egész éjszaka kutattak a túlélők után. A kijelölt átmeneti szállások gyorsan megteltek, hiszen több mint 3200 embert kellett rövid idő alatt evakuálni.


Vulkánkitörés Guatemalában

A környéken teljes megbénult a közlekedés, a hamu miatt a főváros repülőterét is le kellett zárni.

A guatemalai elnök három napos nemzeti gyászt hirdetett.

A 3763 méter magas Fuego vulkán, amelynek neve magyarul tüzet jelent, Guatemala 32 tűzhányója közül a legaktívabb. 1524 óta több mint 60-szor tört ki, idén pedig már másodjára, de a mostanihoz hasonló pusztítást legutóbb több mint négy évtizede okozott.

Az amerikai földtani intézet (USGS) hétfőn közölte, hogy 5,2-es erősségű földrengés rázta meg Guatemala nyugati partvidékét. Az USGS szerint a földrengés epicentruma a Csendes-óceánban volt, 10 kilométeres mélységben.